Graafik: millise maakonna elanikud paistavad silma haiguste ja elupõletamisega?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Tervise Arengu Instituudi (TAI) andmetest selgub muuhulgas, et Lõuna-Eesti elanikke kimbutab enim depressioon, tuberkuloosi haigestub enim valgamaalasi ning kasvajatesse sureb enim Lääne-Virumaa elanikke.

TAI koostas maakondlikud terviseandmete ülevaated, millest selgub nii mõndagi põnevat. Oma tervist hindavad heaks ehk on selles suhtes positiivseimad Läänemaa, Harjumaa ning Tartu elanikud, Ida-Virumaa elanikud aga oma tervisenäitajate osas nii optimistlikud ei ole.

Depressioon kimbutab 2014. aasta uuringu kohaselt enim täiskasvanud mehi, kes elavad Järvamaal, Põlvamaal, Võrumaal ning Jõgevamaal, naised on aga depressiooniga hädas enim Võrumaal, kus depressiooni on tunnistanud üle 20 protsendi elanikest. 

Tuberkuloosi esmajuhte on viimastel aastatel diagnoositud enim Valgamaal (28,7 juhtu 100 000 elaniku kohta), seevastu Hiiumaa on selle haiguse esmajuhtudest täitsa prii. Hiiumaal pole hiljuti diagnoositud ka ühtki HIVi nakkusjuhtu, olukord on väga hea ka Lõuna-Eestis. See-eest suurim HIV nakkusjuhtude arv on Ida-Virumaal (76,2 inimest 100 000 elaniku kohta). 

Hiljutistest andmetest ilmneb veel, et alkoholisurmasid esineb paraku 100 000 elaniku kohta enim Võrumaal, seevastu nende lähistel Tartumaal on olukord üpris hea. Suremus vereringeelundite haigustesse ning pahaloomulistesse kasvajatesse on aga kõrgeim Ida- ja Lääne-Virumaal, Valgamaal ning Läänemaal. 

Kliki nooltel ja vaata samuti, milliste positiivsete ja negatiivsete tervisenäitajatega paistavad eri maakonnad silma. Täispika ülevaate oma maakonna elanike tervisest leiad TAI terviseinfo kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles