Peamised harjumused, mille tõttu kaal tõuseb

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid ei ole osa tervislikust toitumisest.
Friikartulid ei ole osa tervislikust toitumisest. Foto: SCANPIX

Pole mingi saladus, et kaalutõus tuleb sageli liigsest söömisest. Selles mängivad aga oma rolli ka tervislikud ja ebatervislikud harjumused. 

Ühtpidi on meile praegu kättesaadavad tervislikud toidud, näiteks täisterast valmistatud söögid või puu- ja köögiviljad ning teisalt leidub ka palju mitte nii tervislikke variante, näiteks rasvarohkeid ja väga töödeldud toite, kirjutab Newsmax. 

Lisaks toidule mõjutavad inimese kaalu ka ebatervislikud harjumused, eriti kui need viivad märkamatult suurenenud kaloritarbimiseni. 

Hispaania teadlased tõid välja põhilised harjumused, mis soodustavad kehva toitumist. Need tegurid olid näiteks kiirtoidu söömine, näksimine ja teleri ees söömine. Teadlased lisasid, et tavaliselt ei tulene kaalutõus vaid ühest neist faktoritest, vaid on pigem kombinatsioon erinevatest teguritest. 

Ebatervislikku toitumist mõjutavate tegurite kindlaks tegemiseks uurisid teadlased 1600 inimest nelja aasta jooksul. Nad uurisid seitset ebatervislikku harjumust:

  • Kui inimene ei tea, kui palju ta kavatseb süüa
  • Varem valmistatud või konserveeritud toidu söömine
  • Snäkkide ostmine
  • Kiirtoidukohtades söömine
  • Kui inimene ei vali kalorivaeseid toite
  • Nähtava rasva mitte eemaldamine lihalt 
  • Söömine teleri ees diivanil

Mida rohkem halbu harjumusi inimestel oli, seda suurema tõenäosusega esines neil kaalutõusu, tõdesid teadlased. Kõige tugevam seos kaalutõusuga oli toidukoguse mitteplaneerimisel, kiirtoidu tarbimisel ja teleri ees söömisel. 

Kuigi halbadest harjumustest on raske lahti saada, võib välja toodud tegurite vältimine aidata kaalu langetada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles