Ravimiamet tegi maa-apteekide videonõustamise osas uue ettepaneku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ravimiamet tegi ettepaneku, et teatud tingimustel tohib pakkuda apteegiteenust videosilla kaudu, ilma et proviisor või farmatseut viibiks samal ajal apteegis.

Möödunud aasta juunis tutvustas Apotheka Luunja ja Kavastu apteekides uudset infotehnoloogilist lahendust – patsiendi videosilla teel nõustamist –, mille eesmärk oli parandada maapiirkondades ravimite kättesaadavust, kirjutab Med24.

Ravimiamet küll ei keelanud uudset lahendust, kuid tegi apteegiketile ettekirjutuse, et Luunja ja Kavastu apteekides peab lahtiolekuaegadel olema tagatud proviisori või farmatseudi kohaleolek.

Nüüd on ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp saatnud sotsiaalministeeriumile ettepanekud ravimiseaduse eelnõu projekti kohta. Seal on kirjas, et apteegiteenuse osutaja võiks pakkuda apteegis videoseadme vahendusel täiendavat nõustamiseteenust teatud tingimustel.

Seda võib proviisori või farmatseudi kohalviibimiseta apteegis pakkuda üksnes alla 4000 elanikuga asustusüksuses asuvas haruapteegis, kui piirkonnas ei ole teist apteegiteenuse osutajat. Teenuse alustamisest tuleb eelnevalt teavitada ravimiametit.

Terve Pere Apteegi juhatuse liige Kadri Ulla ütles ravimiameti otsust kommenteerides, et arvestades kaasaja avaraid it-võimalusi, on ravimiameti videosilla teel nõustamist puudutavad ettepanekud kindlasti samm õiges suunas.

«On hea, et riik on asunud toetama maapiirkondades ravimite kättesaadavuse parandamist, lubades videosilla teel nõustamist. See võimaldab kvaliteetset raviminõustamist ka kohtades, kus apteekrit kohapeal ei ole,» rääkis ta. 

Ulla sõnul on maapiirkondadesse väga keeruline apteekreid leida. Seda eriti suvisel puhkuste perioodil, mistõttu on apteegi lahtihoidmine maal väga raske. Videosilla teel nõustamise lahendus võimaldab meil aga apteeke kauemgi avatuna hoida, lisas ta. 

«Kuigi juba täna võimaldavad õigusaktid meie hinnangul sellist teenust osutada, loodame teha riigiga koostööd, et täpsustada lisanõudeid teenusele ja personalile,» ütles Terve Pere Apteegi juhatuse liige. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles