Kurb statistika: gripp on tänavu nõudnud 87 inimelu

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp. Pilt on illustratiivne.
Gripp. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädalal jätkus terviseameti teatel grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestumise langus, kuid gripi lõpust veel rääkida ei saa.

Gripist tingitud tüsistuste tõttu on tänavu surnud 87 inimest. Nende mediaanvanus oli 81 ja haiglaravi kestvus keskmiselt 7,5 päeva (ühest kuni 37 päevani). Kõik gripist tingitud tüsistuste tõttu surnud kuulusid riskirühma vanuse ja kaasuvate haiguste tõttu. Üks inimene oli eelnevalt väidetavalt terve, informatsioon kaasuvate haiguste kohta puudus 8 inimesel, kellest 6 surid. 

Põhilisteks riskifaktoriteks on olnud südameveresoonkonna haigused, neist puhtalt südamega seotud probleemid olid 44 patsiendil, teistel patsientidel lisandus üks või kaks muud patoloogiat. Muudest patoloogiatest olid esikohal krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, onkoloogia, neerupuudulikus ja diabeet.

Viimaste aastate gripisurmade statistikas paistab erakordselt suure ohvrite arvuga silma mullune hooaeg, mil grippi suri 47 inimest. Tänavu on see arv kasvanud pea poole võrra.
 

Gripisurmade statistika
Gripisurmade statistika Foto: Terviseamet

Terviseameti kommunikatsiooninõunik Iris Saluri ütles, et grippi haigestumuse intensiivsust võib hinnata küll madalaks, kuid geograafilist levikut endiselt laialdaseks. Gripi lõpust on Saluri sõnul siiski veel vara rääkida, sest hospitaliseeritud inimeste arv püsib jätkuvalt suhteliselt kõrgel tasemel. 

Hooaja algusest ehk oktoobrist on gripi tõttu haiglaravi vajanud 1668 inimest, neist 108 inimest lisandusid viimase kolme nädala jooksul. Kõikidest haiglaravi vajanutest moodustavad suurema osa ehk üle 56 protsendi vanemaealised. Tööealiste vanusrühmas 20-64 eluaastat oli haiglaravi vajanuid 18 protsenti ning laste vanusrühmas veidi alla 25 protsendi. 

Intensiivravi on gripi tõttu vajanud sel hooajal 199 inimest, neist kaks last vanuses 5-14 eluaastat, 24 inimest vanuses 20-64 eluaastat, ülejäänud 173 olid vanemad kui 65 eluaastat. 18 inimest paigutati intensiivraviosakonda hooldekodudest, kellest 9 surid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles