Ülipikkade ripsmetega naise rekordi taga võib peituda tervisehäda

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ripsmed kaunistavad naist. Foto on illustratiivne.
Ripsmed kaunistavad naist. Foto on illustratiivne. Foto: Ian Lishman / PantherMedia / Ian Lishman

Guinnessi rekordit maailma pikimate ripsmete eest hoiab enda käes Shanghaist pärit You Jianxia, kelle ripsmete pikkus ulatub 12,4 sentimeetrini.

Jianxia ületas eelmist rekordiomanikku, kanadalannat Gillian Criminisit pea nelja sentimeetriga, kirjutab Health24. Esmakordselt märkas naine oma loomulike ripsmete kiiret liigset kasvu alles 2013. aastal. Erilisi ilurutiine ega pingutusi ripsmete eest hoolitsemine ei nõua, naine lihtsalt peseb neid. «Need on osa mu kehast ega tekita mulle üldse ebamugavust,» ütles Jianxia Guinnessi rekordiraamatule.  

Foto: Guinessi rekordiraamat

Ripsmed pole inimesel pelgalt ilu heaks, vaid nende ülesanne on vältida liigse tolmu ning niiskuse silmasattumist, et ükski ärritaja nägemist ei segaks. Kui silmad suled, moodustavad ripsmed silma ette justkui tihendi, mis ei lasegi ärritajatel silma tikkuda.

Tervisehäirest annab kahtlemata aimu see, kui ripsmed välja kukuvad, ent ka nende enneolematu kasv  võib viidata tervisemurele. Ripsmete liigkasvu nimetatakse trihhomegaaliaks. Veebileht hypertrichosis.com kirjutab, et see võib ilmneda inimestel, kes on põdenud luupust või kes on saanud leukeemia või AIDSi ravimeid, tihtipeale on siis tegu ravimi kõrvalnähuga.

Kui ripsmed on nõnda pikad, võivad neid kinnitavad karvanääpsud minna põletikuliseks ning põhjustada odraiva tekke. Odraiva avaldub tavaliselt valusa punase punnina kohe silmalau ääres. Osadel juhtudel võivad aga ripsmed hoopis sissepoole kasvada, seda nähtust nimetatakse trihhiaasiks. Sel puhul on samuti tegu silmalau infektsiooniga, mis võib põhjustada silmas valu ja ebamugavustunnet ning viia ripsmete väljakukkumiseni.

Ripsmete eest hoolitsemiseks pea meeles:

  • Ära kasuta ripsmetušši, mille säilivustähtaeg on möödunud. Tavaliselt jääb see kuue kuu kanti. Viska tušš ära, kui see võtab külge imeliku lõhna või muutub tükiliseks.
  • Lase ripsmepikendused paigaldada ainult professionaali juures, kes kasutab selleks õiget liimi ning tehnikat. Vastasel juhul riskid allergiliste reaktsioonide tekkega.
  • Kui silma tekib odraiva või mõni muu moodustis, pöördu kohe arsti poole.
  • Levib müüt, et ripsmete lõikamine kiirendab nende kasvu. Seda tehes võid aga ennast vigastada ning ripsmed liiga lühikeseks kärpida, mistõttu ei paku nad silmadele enam vajalikku kaitset.
  • Hoia puhtana kõik meigivahendid, mida silmade ümbruses kasutad, sealhulgas ka puudri- ja lauvärvipintsel. Lisaks on parem, kui meigitarbed on personaalsed, mitte mitmele inimesele kasutamiseks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles