Keda ohustab kõhunäärmepõletik, mis vaevas varalahkunud Aviciid? (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Диджей Avicii
Диджей Avicii Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

Äge kõhunäärmepõletik vaevas DJd juba aastaid. Reedel elust lahkunud muusiku haiguse peamiseks põhjustajaks on alkohol. 

Rootsi muusik Tim Bergling, kes on tuntud Avicii nime all leiti reedel 28-aastaselt surnuna Omanist. Muusiku surma põhjust ei ole avaldatud. Mees kannatas viimastel aastatel terviseprobleemide käes, mis panid ta kontsertide andmisest loobuma, vahendab Independent

Eelmisel aastal tehtud dokumentaalfilm «Avicii: True Stories», näitas detailselt mehe võitlust ägeda pankreatiidiga, mis oli liigse alkoholi ja stressi tagajärg. DJ-l eemaldati 2014. aastal sapipõis ja pimesool ning muusik pidi mitu esinemist tühistama. Kaks aastat hiljem peale 2016. aastal Miamis tehtud esinemist andis Bergling teada, et loobub tuuridest täielikult.

Mis haigus on äge pankreatiit? 

Äge kõhunäärmepõletik ehk äge pankreatiit on kõhunäärme autopeptiline ehk iseseedumisega seotud kahjustus, mis võib tekkida, kui sapikivi või kasvaja ummistab kõhunäärmejuha või kui kõhunäärme kapillaarid on kahjustunud, kirjutab tervisenõustamise portaal Kliinik.

Haigus tekib näiteks alkoholi, operatsiooni, trauma või ravimite toimel. Kõige sagedamini põhjustabki ägedat kõhunäärmepõletikku alkohol, teisel kohal on sapikivitõbi, harvem tekib kõhunäärmejuha ummistus näiteks kasvaja tõttu.

Kui äge kõhunäärmepõletik areneb nn sulgumismehhanismiga, kivi või kasvaja pärast, tekib kõhunäärme autopeptiline kahjustus. Kõhunäärme eritatavate seedeensüümide väljumine juha kaudu on blokeeritud ning ensüümid hakkavad lagundama kõhunääret ennast.

Juhul kui äge kõhunäärmepõletik kujuneb nn kapillaarse mehhanismiga, areneb kõhunäärme isheemia ehk kohalik väheveresus või veretus, mis viib kõhunäärmekoe kahjustuseni. Seda põhjustavad juha väiksemaisse harudesse ladestuvaist valkudest tekkiv ummistus. 

Ägeda kõhunäärmepõletiku tüüpiline sümptom on tugev vöökujuline valu ülakõhus, millega enamasti kaasneb korduv ja kergendust mittetoov oksendamine. Võib tõusta palavik. Valu leeveneb veidi, kui istuda kummargil, põlved konksus. Raskematel juhtudel võib tüsistusena tekkida kõhunäärmemädapõletik ehk abtsess või kõhukelmepõletik ehk peritoniit.

Ravi oleneb kõhunäärmepõletiku põhjusest. Sapikiviummistuse korral tuleb sapiteedesse pitsunud kivi eemaldada endoskoobi abil. Esimestel ravipäevadel on haigel keelatud süüa ja juua, kõike vajalikku manustatakse tilgutiga. Kui kõhunäärmepõletik tüsistub hädavajalik kirurgiline ravi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles