Puust ja punaseks: millisest uksest peab haiglasse minema sünnitaja

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalavahetusel ei leidnud öösel Ida-Tallinna keskhaiglasse sünnitama tulnud naine õiget  ust üles ja ainult tänu õnnelikule juhusele sündis uus ilmakodanik katuse all. Kuna 70 protsenti Eesti lastest sünnib kas Ida-Tallinna keskhaiglas, Lääne-Tallinna keskhaiglas või Tartu Ülikooli kliinikumis, siis uuris Postimees, millise ukse juures sünnitajaid oodatakse.

«Väga pikka aega töötanud ämmaemandad ei suuda meenutada varasematest aastatest selliseid juhtumeid, samas on millegipärast sel aastal seda nüüdseks juhtunud kaks korda,» sõnas Ida-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Marko Mägi. Üks sünnitaja jäi õige ukse leidmisega hätta öösel, teine päevasel ajal. «Õnneks lõppes kõik naiste ja laste jaoks hästi,» lisas Mägi.

Ida-Tallinna keskhaiglasse tulevad sünnitajad peavad üles leidma õige ukse hoone tagaküljel.
Ida-Tallinna keskhaiglasse tulevad sünnitajad peavad üles leidma õige ukse hoone tagaküljel. Foto: Tairo Lutter

Miks sünnitajad hätta jäävad, ei oska haigla öelda, sest haigla jagab kõigis oma kanalites infot, kuhu sünnitama tulla. «Sellest räägitakse kogu raseduse vältel ämmaemanda vastuvõttudel ja perekoolis, see on kirjas infomaterjalides ja ka uues ITK Raseduse äpis on juhendid kohalejõudmiseks olemas,» sõnas Mägi. Ta lubas, et haigla vaatab kriitilise pilguga oma viidasüsteemi üle.

Lääne-Tallinna keskhaiglast öeldi, et neile teadaolevalt ei ole Pelgulinna sünnitusmajas niisugust probleemi olnud, kus sünnitaja ei leia üles õiget sissepääsu.

Lääne-Tallinna keskhaiglasse tulevad sünnitajad peavad sisenema peauksest.
Lääne-Tallinna keskhaiglasse tulevad sünnitajad peavad sisenema peauksest. Foto: Tairo Lutter

«Sünnitama saabuvad naised peavad sisenema hoone peauksest, mis asub maja keskosas ja on tähistatud suure oranži sildiga «Pelgulinna sünnitusmaja» ja väiksema sildiga «Vastuvõtutuba»,» selgitas haigla pressiesindaja Liisa Suba.

TÜ kliinikumis pääseb sünnitusosakonda erakorralise meditsiini osakonna uksest.
TÜ kliinikumis pääseb sünnitusosakonda erakorralise meditsiini osakonna uksest. Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles