Miks täna ja edaspidi lifti asemel trepist minna?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga samm loeb.
Iga samm loeb. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Täna tähistatakse Eestis ja üle maailma liftivaba päeva, mille eesmärk on inspireerida inimesi ja ettevõtteid natuke rohkem aktiivsesse eluviisi panustama. 

Täna, 25. aprillil, ühinevad koolid, ülikoolid, suurkorporatsioonid ja ettevõtted üle kogu maailma tähistamaks globaalset Liftivaba päeva. Eesti Terviseradade eestvedamisel korraldatakse liftivaba nädal ning üle Eesti on hoonetesse jagatud 1000 kleebist sõnumiga: «Täna lähen trepist».

Istuv eluviis, liikumisaktiivsuse langus ning ebatervislik toitumine toovad endaga kaasa koormuse tervishoiusüsteemile ja kulutused avalikule sektorile. Vähene liikumisaktiivsus  maksab Euroopa majandusele  80 miljardit eurot aastas ning põhjustab 500 000 surma aastas. 

Värske Eurobaromeetri uuringu kohaselt vastas küsimusele: «Kui tihti treenid või tegeled spordiga?»  48 protsenti eestlastest «Mitte kunagi». Arvestades lisaks OECD avaldatud andmeid, et 18 protsenti eestimaalastest on ülekaalulised, seisab ka Eesti sotsiaalsüsteem probleemi ees, kuidas südameveresoonkonna haigusi ja terviseprobleeme ennetada. 

Tänavu neljandat korda toimuv Liftivaba päev on osa Rahvusvahelise Spordi ja Kultuuri Ühenduse (ISCA) NowWeMove kampaaniast liikumisharrastuse ja tervislikke eluviiside edendamiseks Euroopas. Nüüdseks on kampaania ülemaailmseks levinud ning üritusi viiakse läbi igal kontinendil.

Vabatahtlikud ürituste korraldajad sulgevad liftid ja eskalaatorid ning innustavad oma kolleege igapäevaselt trepist kõndima. Kõik tegevused on muidugi vabatahtlikud ning arvestatakse osalistega, kes meditsiinilistel või muudel põhjustel ei saa trepidest kõndida.

Liftivaba päeva eesmärgiks on näidata, kuidas ajapuudus või treeningvõimaluste puudumine ei tohiks olla ettekääne oma tervise eest hoolitsemisel – igapäevaselt saab oma rutiini lisada väikeseid harjumusi, et ennast vormis hoida.

Üheks väga lihtsaks mooduseks ongi treppidest kõndimine ja aktiivse töökohakultuuri kujundamine. Eestis korraldatakse kampaania raames trepijooksuvõistlusi, ühiseid võimlemisi kontoris, trepitreeninguid, firmadevahelisi sammulugemise võistlusi, kus selgitatakse välja aktiivseim töötaja ja firma. Sobiva viisi tervislike eluviiside edendamiseks valib iga ettevõtte enda jaoks ise.

Rahvusvahelise Liftivaba päevaga on 2018. a ühinenud:

  • Eesti ettevõtted ja organisatsioonid: Eesti Energia, Merko Ehitus, Swedbank, Eesti Gaas, SA Innove, STACC, Cybernetica, ZeroTurnaround, ABC Grupp, CVKeskus.ee, Plasku kontorihoone Tartus jt.
  • Tallinna Teletorn, kus toimub Eesti Tõusujooksu Sarja korraldatud trepijooksu võistlus ning Nike Run Club, kes korraldab spetsiaalse trepitreeningu.
  • 20 Euroopa Parlamendi saadikut, kes ühinevad ISCA üritusega Euroopa Parlamendis Brüsselis.
  • Rahvusvahelised ettevõtted (Amazon Indias ning ING Bank Belgias); Vilniuse linn, Leedu parlament, Iiri Südame Fond, Zambia Spordiministeerium, Maastrichti ülikool, Maribori ülikool, Läti Rahvuslik Spordiühendus jpt.

Kõige aktiivsem Liftivaba päeva riik on seni olnud Bulgaaria, kus tänavu osalevad kampaanias Bulgaaria terviseministeerium, kõik suuremad avalik-õiguslikud ülikoolid, ettevõtted, avalikud institutsioonid, koolid ning iLoveBulgaria turismiportaal. Kokku prognoositakse tänavu üritustel osalema poolt miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles