Kuus allergiamüüti: kas neist saab välja kasvada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiaravi toimib kõige paremini, kui seda alustada enne sümptomite ilmnemist.
Allergiaravi toimib kõige paremini, kui seda alustada enne sümptomite ilmnemist. Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki

Just siis, kui tahaks rohkem väljas olla, tabab osa meist kevadine allergia. «Heinanohu» on võimalik ravida, kuid selle välja ravimine on keerukas. 

Kevadine õietolmu allergia põhjustab silmade sügelemist ja vesisust, nohu ja kehva enesetunnet. US News murrab kevadallergiate kohta käivad levinud müüdid.   

1. Hein põhjustab heinanohu

Termin heinanohu tekkis 19 sajandi Inglismaal, kui talumehed, kes pakkisid heina pallidesse, hakkasid aevastama ja tundsid ninas sügelust. Arvati, et see oli heinast, kuid nüüd teatakse, et põhjus peitus hoopis põhu sees olevates hallituse spoorides.

2. Kevadised lilled põhjustavad allergiat

Tegelikult on lilleallergia haruldane. Lillede õietolmu kannavad edasi putukat ning väga vähe sellest satub õhku. Puud ja rohttaimed toodavad õietolmu, mis kandub edasi tuulega läbi õhu ning põhjustab enamike allergilistest reaktsioonidest. Levinuimad puud, mis allergiat põhjustavad on tamm ja kask.

3. Kasvad allergiatest välja

Enamikul nasaalse allergiaga lastest jätkuvad sümptomis ka täiskasvanueas. Samuti on nasaalse allergiaga lapsed suurema riski all haigestuda astmasse, ka täiskasvanuna. Samuti ei kindlusta allergiavaba lapsepõlv seda, et täiskasvanuna neid ei tekiks.

4. Kohaliku mee söömine hoiab kevadise allergia kontrolli all

Müüt põhineb ideel, mille järgi mesilased kannavad õietolmu ning osa sellest satub mee sisse. Teooria järgi muutud tänu õietolmu sisaldava mee söömisele allergiale immuunseks. Kahjuks on transpordivad mesilased jällegi teist tüüpi õietolmu, mitte seda, mis allergiaid tekitab.

5. Oota rohtude võtmisega, kuni allergiasümptomid tekivad

Käsimüügis olevad allergiaravimid, näiteks antihistamiinis ja kortikosteroidid ravivad allergianähte, kui need on juba alanud. Kuid need toimivad veelgi paremini, kui ravimit võetakse ennetavalt enne allergiahooaja algust. Parimad tulemused saad siis kui alustad allergiarohu võtmist enne hooaja algust ning jätkad sellega terve allergiaperioodi vältel. Samuti tee kindlaks, et sul oleks õige ravim.

6. Allergiaravimid ei toimi minu peal

Kui allergiarohtu võttes sümptomid ei leevene, sa ei talu neid või sulle ei meeldi neid võtta, võib proovida  allergeenispetsiifilist immuunteraapiat. Selle ravi puhul antakse sulle väikses koguses allergiat põhjustavat ainet kas tableti või süsti kujul. See mitte ainult ei leevenda sümptomeid, kuid võib ka täielikult allergiast vabastada. Tavaliselt kestab allergeenispetsiifiline immuunteraapia kolm kuni viis aastat. Ravil on omad kõrvalmõjud ning see pole hetkel Eestis veel vabalt kättesaadav. Loe immuunteraapia kohta rohkem siit.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles