Küsitluses selgub: vähki seostatakse valede riskiteguritega

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastpudelitest joomisel ja vähi tekkimisel ei ole teaduses leitud piisavat seost.
Plastpudelitest joomisel ja vähi tekkimisel ei ole teaduses leitud piisavat seost. Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Markus Mainka

Plastpudelist joomine ja mikrolaineahju kasutamine on mõned asjad, mida seostatakse ekslikult vähiga, väidetakse uuringus.

Inglismaal 1330 inimesega tehtud küsitluses teadsid enamik inimesi kindlalt, et suitsetamine põhjustab vähki, mis on ka teaduslikult tõestatud. Aina rohkem inimesi määras aga riskifaktoreid valesti, vahendab BBC

Kõige mõjukamad ennetatavad vähi põhjused on suitsetamine, ülekaalulisus ja liigne ultraviolettkiirgus. Suurbritannia vähiuuringutekeskus ütles, et umbes neli vähijuhtumit kümnest oleks ennetatavad elustiilimuutustega, kuid on oluline teada õiget informatsiooni ning osata eristada olulist ebaolulisest.

Inglise ülikoolide tehtud küsitluses leiti, et rohkem kui 40 protsenti vastanutest arvas vääralt, et stress ja lisaained toidus põhjustavad vähki. Üks kolmandik pakkus, et elektromagnetlained ja geneetiliselt muundatud toidu söömine on riskifaktorid. 19 protsenti uskus, et mikrolaineajude kasutamine ja 15 protsenti arvas, et plastikpudelitest joomine on haiguse põhjustaja. Ükski nendest põhjustest ei oma korralikku teaduslikku tõestust.

Suitsetamise valis vähipõhjuseks 88 küsitletutest, 80 protsenti arvas, et ka passiivne suitsetamine on vähitekitaja ning 60 protsenti uskus, et päikesepõletus tekitab vähki. Kõik need riskifaktorid on teaduslikult vähi tekkimisega seotud.

Valede vähitekitajate tundmine ei näidanud otsekohe, et inimesed käituksid riskantsemalt, kuid need, kes olid teadsid tõestatud vähitekitajaid paremini, suitsetasid väiksema tõenäosusega. Samuti sõid nad tihedamini puu- ja juurvilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles