Umbes 70 protsenti tarbitavast soolast saame valmistoidust (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolatopsist tuleb vaid väike osa sellest, mida tänapäeva inimene päevas tarbib.
Soolatopsist tuleb vaid väike osa sellest, mida tänapäeva inimene päevas tarbib. Foto: Carlos Santos / PantherMedia / Carlos Santos

Pakendatud toidud, suupisted ja valmistoidud sisaldavad kõik suures koguses soola, mis võib märkamatult tervisele halvasti mõjuda.

Keskmiselt vaid 11 protsenti naatriumist tuleb enda lisatud soolast ja umbes 15 protsenti saadud naatriumist esineb toidus naturaalselt. Ülejäänud 70 protsenti pärineb aga pakendatud, eelvalmisatud ja restoranitoidust, konserveeritud ja külmutatud toodetest, vahendab CNN

Ühed kõige soolarikkamad toidud on näiteks pitsa, supp, juust, kartulikrõpsud. Tootjad lisavad naatriumit, et aidata toidul säilida ning parandavad sellega toidu maitset ja tekstuuri.

Naatrium on soola koostises

Naatrium on mineraal, mis esineb meie toidus looduslikult ning mida kasutatakse ka töödeldud toitudes. Valge soolakristall on kombinatsioon naatriumist ja kloriidist. Naatriumit on soolas umbes 40 protsenti ja kloori 60 protsenti.

Täiskasvanutel on soovitatav päevas tarbida maksimaalselt 6 grammi soola. Enamik inimesi saab aga juba ainuüksi töödeldud toitudest rohkem soola, kui on päevas vaja.

Liigne naatrium toidus suurendab südamehaiguste, insuldi ja kõhuvähi riski. Uurijad arvavad samuti, et liigne sool mõjutab negatiivselt noorte tüdrukute ja menopausis naiste luustikku.

Soolaga liialdamine muudab veresooned jäigaks

Südame tervisele on sool kahjulik, sest võib tõsta vererõhku ning vähendab veresoonte elastsust ja seetõttu takistab vere loomulikku voolamist. Mõnel inimesel võib liigne sool tekitada tursumist, mis panustab näo, silmaaluste ja sõrmede pundumisse. Soola ületarbimisest annabki seetõttu märku see, kui sõrmus jääb sõrmes väikseks. Naatrium toimib kehas nagu käsn, mis imab vedelikku. Mida rohkem naatriumi on igapäevases toidus, seda rohkem vedelikku, seda rohkem verd peab süda läbi arterite pumpama.

Lisaks naatriumi vähendamisele toidus on oluline suurendada kaaliumirikaste toitude söömist. Naatrium muudab arterid jäigaks, kaalium teeb vastupidist. Soolakogust toidus saab automaatselt vähendada, kui süüa vähem töödeldud toite, rohkem lihtsaid värskeid toite ja lisa vähem soola. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles