Ema keeldus leukeemia ravist, kuni tema kaksikud sündisid

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine lükkas ravi edasi pool aastat, et lapsed ilmale tuua.
Naine lükkas ravi edasi pool aastat, et lapsed ilmale tuua. Foto: Mark Wieczorek / PantherMedia / Mark Wieczorek

Kaksikute ema Shelley Sloan sai ootamatu vähidiagnoosi vahetult peale seda, kui tema rasedus kinnitati.

Peale esimest ultraheliuuringut oli Põhja Iirimaal Belfastist elavad Shelley Sloan ja tema abikaasa Neil Sloan õnnelikud, et ootavad ühe lapse asemel kahte. Vähem kui 24 tundi hiljem raputas neid täiesti ootamatu uudis ema verevähi diagnoosist, vahendab Belfast Telegraph

Belfasti arstid ei olnud varem lapseootel leukeemiapatsienti ravinud ning ei osanud Sloanile öelda, kas laps ja ema peaks ravile vastu. Ema oli kindel, et soovib lapsi, isegi kui see paneb tema enda elu ohtu ning keeldus ravist.

Vanemad olid üliõnnelikud kui 2013. aasta juulis tulid loomulikul sünnitusel ilmale Saul ja Sadie. Tõsiselt haige ema sai lapsed koju viia viis päeva peale sünnitust ning kahe nädala pärast hakkas ta saama kroonilise müeloidse leukeemia ravi. Naine sai kodus ravimeid võtta ja endiselt oma laste eest hoolitseda.

Ravimeid peab naine võtma terve elu, kuid teadustöö on muutnud selle võimalikult eluohtliku vähivormi kontrollitavaks haiguseks. Kuigi Shelley Sloan pani ravi edasi lükates ennast ohtu, arvab ema ise, et on just lastele elu võlgu. Tal ei olnud sümptomeid ning kui naine poleks kaksikuid oodanud, poleks tal olnud vajadust vereteste teha. Nii oleks võinud leukeemia avastada hoopiski hilisemas staadiumis.

Naine tahtis oma lastele võimaluse anda ning keeldus arstide pakutud võimalusest teha abort ning üritada peale ravi uuesti rasestuda. Kuna Sloan oli oma otsuses niivõrd kindel, lükati ravi algus kuus kuud edasi ning raseduse ajal tuli tal iga kuu käia haiglas vererakke puhastamas. Kuna see protseduur ei hõlmanud mingeid ravimeid, sobis see rasedale.

Krooniline müeloidne leukeemia on just selline pahaloomuline vereloomekoe kasvaja ehk verevähk, mida iseloomustab küpsete granulotsüütide tüüpi valgeliblede vohamine luuüdis ja nende hulga suurenemine veres. Kuna Sloan käis igakuiselt verd puhastamas, püsis tema valgeliblede tase normaalsena.

Naine peab praeguse seisuga võtma ravimeid kogu elu, kuid haiguse uurimisel tehakse edusamme. Paljudes riikides käivad uuringud, mis kinnitavad, et ravimite võtmise saab lõpetada peale viit aastat, kui vereliblede arvu analüüsitakse igakuiselt. Naise sõnul tekitab ravim väsimust ning ta peab iga päev kaks tundi enne ja tund peale ravimi võtmist paastuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles