Valgalased Jüri Ratasele: leidke raha sünnitusosakonna säilitamiseks (14)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kogunemine Valga haigla sünnitusosakonna kaitseks
Kogunemine Valga haigla sünnitusosakonna kaitseks Foto: Jaan Rapp / Lõuna-Eesti Postimees

Valgamaalased otsivad abi peaminister Jüri Rataselt, et leida lisaraha sünnitusosakonna säilitamiseks. Piirilinna rahvast teeb murelikuks asjaolu, et sünnitusosakonna sulgemine langeb aega, kui erakorralise meditsiini osakonnas on remont.

«Maakonna inimeste jaoks tuli Valga haigla sünnitusosakonna sulgemise otsus väga ootamatult. Lisaks langeb osakonna kinnipanek aega, mil Valga haiglas algavad remonditööd, sh erakorralise meditsiini osakonnas. Olukord võib tekitada täiendavat segadust ja hirmu inimestes,» seisab peaminister Jüri Ratasele Valga valla juhtide pöördumises.

Valga vallavanem Margus Leppik ja volikogu juht Külliki Siilak leiavad, et selliste otsuste tegemisel ei ole mõistlik lähtuda ainult tasuvuse arvutustest.

«Mõistame argumenti, et majanduslikust seisukohast tagab praegune Eesti Haigekassa rahastamine sünnitusabiteenuse osutamise pearahapõhiselt, mis ei kata kõiki sünnitusosakonna kulusid aasta läbi ja et Valga haigla on pidanud senini katma kulusid teiste osakondade arvelt, mis ei ole tulevikus enam jätkusuutlik,» kirjutavad nad.

Vaatamata sellele ei saa vallajuhtide sõnul nõustuda haigekassa ja Valga haigla nõukogu otsusega, kuna pole analüüsitud alternatiivse rahastusmudeli võimalikkust.

Seetõttu leiab vald, et otsus lõpetada sünnitusabiteenuse osutamine alates 1. juulist 2018 ei järgi äriseadustikus sätestatut ning otsus on vastuolus Valga haigla kehtiva funktsionaalse arengukavaga.  

Samuti leitakse, et Valga haigla sünnitusabiteenuse osutamise lõpetamine on väga suurt regionaalset mõju avaldav otsus, mistõttu ei saa see piirduda ainult haigla nõukogu otsusega. Seetõttu soovib vald, et valitsus langetaks sünnitusosakonna sulgemise kohta oma otsuse.

«Palume võtta kasutusele täiendavad abinõud ja leida lisaraha, et Valga haigla saaks jätkata sünnitusabiteenuse osutamisega,» soovivad valla esindajad.

Valga haigla  juhi Marek Seeri sõnul ootavad haigla külastajaid seoses ehitustöödega ees küll mõned ebamugavused. «Müra ja tolmu on majas rohkem, aga ega teenus katke,» sõnas haiglajuht.  Ta kinnitas, et remondi ajal töötab erakorralise meditsiini osakond edasi, küll aga teistes ruumides.  

Erakorralise meditsiini osakond läheb  remonti pärast riigihanke tulemuste selgumist. «Projekteerija esitab meile projekti selle  nädala jooksul ja pärast seda saame riigihanke välja kuulutada,» selgitas Seer. Esialgse hinnangu kohaselt kestavad haigla ümberehitustööd umbes pool aastat.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles