Leetrite levik saarel jätkub, haigestusid koolilaps ja täiskasvanu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid.
Leetrid. Foto: Panther Media/Scanpix

Sel nädalal sai Saaremaal kinnituse veel kaks leetrijuhtu, üks koolitüdrukul ning teine üle 30-aastasel mehel. Kumbki haigestumine pole seotud reisimisega. 

Kokku on aasta algusest Saaremaal laboratoorse kinnituse leidnud kaheksa haigusjuhtu, neist kaks inimest haigestusid märtsis ja kuus aprillis, teatas terviseamet.

Kuna leetriviirused levivad väga kergesti ja kiiresti, on tõenäoline, et aprillis haigestunud inimesed nakatusid sama, seni tuvastamata nakkusallikaga kokku puutudes. Epidemioloogiline uuring nakkusallika tuvastamiseks jätkub.

Leetrite viiruse leviku tõkestamiseks ja uute võimalike juhtude ennetamiseks palub terviseamet leetritele viitavate haigusnähtude ilmnemisel võtta viivitamatult ühendust oma perearstiga.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant, levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale. Leetritesse haigestunu on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni viis päeva pärast lööbe teket. Haiguse peiteaeg on kuni 21 päeva. Haigusel spetsiifilist ravi ei ole, leevendatakse vaid sümptomeid.

Terviseamet tuletab meelde, et Eestis vaktsineeritakse kõiki lapsi vastavalt vaktsineerimiskavale kahe MMR (leetrid, mumps ja punetised) vaktsiinidoosiga vanuses 1 ja 13 eluaastat. Kui laps on mingil põhjusel jäänud seni vaktsineerimata, võib vaktsineerimisealaseks nõustamiseks alati pöörduda perearsti või koolitervishoiuteenuse osutaja poole. Laste vaktsineerimine on tasuta.

Täiskasvanutel, kes ei ole leetreid põdenud ja kes ei ole vaktsineeritud või ei oma andmeid oma vaktsineerimise kohta, soovitab amet lasta end vaktsineerida kahe MMR vaktsiinidoosiga. Kahe vaktsineerimise vaheline aeg peaks olema vähemalt üks kuu.

Kindlasti tuleks vaktsineerimisele mõelda neil, kes plaanivad minna välisreisile. Enne reisile minekut tasub tutvuda terviseameti kodulehega, kus on riigiti kirjas seal levivad haigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles