Valuvaigistite nõiaring: kui palju rohtu võtta, et sellest oleks kasu

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neuroloog Mark Braschinsky tutvumas värske peavaludele keskenduva teadusajakirjaga.
Neuroloog Mark Braschinsky tutvumas värske peavaludele keskenduva teadusajakirjaga. Foto: Kristjan Teedema

Kui peavalu ravimiseks võtta liiga sageli valuvaigisteid, võib sattuda nõiaringi, sest algse valu vaigistamise asemel tekib hoopis uus, mille leevendamiseks kiputakse haarama taas ravimi järele. 

28-aastane Liisa kannatab sageli pingetüüpi peavalude käes. Ta on mures, sest mõnikord valutab pea mitu päeva järjest ja sageli ei piisa enam ühest valuvaigistavast tabletist. «Mu peavalu on uuritud, olen tundlik stressile, aga samas kardan, et kui juba nii noorena ei piisa ühest tabletist, mis ma siis 50-aastasena teen,» rääkis naine. 

«Peavalude sagenemisega hakkab inimene võtma järjest rohkem valuvaigisteid ja piire ületades tekitavad valuvaigistid peavalusid hoopis juurde, tekib ravimite ületarvitamisest tingitud krooniline peavalu,» selgitas Braschinsky.

Ajapikku langeb ka nende ravimite efektiivsus ja inimesed hakkavad seetõttu võtma üha kangemaid, sageli opioidseid valuvaigisteid. Braschinsky sõnul on opioidsete ravimite puhul teaduslikult tõestatud, et need tekitavad resistentsust peavalu vaigistavatele ravimitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles