Tervisenõu: miks tekib pingelanguse järel peavalu?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed peavad alates sellest aastast jälgima, kui suur on nende igakuine sissetulek ja vastavalt sellele maksuvaba tulu sättima.
Inimesed peavad alates sellest aastast jälgima, kui suur on nende igakuine sissetulek ja vastavalt sellele maksuvaba tulu sättima. Foto: Panther Media / Scanpix / Phovoi R.

Mõnikord tekib peavalu alles siis, kui inimene saab pärast töist päeva lõpuks jalad seinale visata. Miks see nii on?

Vastab Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog Mark Braschinsky.

See oleneb nii peavalu tüübist kui ka sellest, kuidas inimene defineerib pingelangust. Mõnikord öeldakse, et pingelangus tekib nädalavahetusel, pärast pingelisi tööpäevi. Tegelikult võib aga see peavalu tulla hoopis režiimi muutumisest. Ehk see peavalu ei ole tingitud niivõrd pingelangusest, vaid sellest, et argipäevadel magab inimene vähem tunde kui nädalavahetusel, mil magatakse 2-3 tundi rohkem.

Migreen on aga ajuhaigus. Meie kõigi ajud töötlevad pidevalt nii väliskeskkonnast kui ka inimese enda seest tulevat infot. Migreeni all kannatajatel on neid faktoreid hästi palju. Ühel võib peavalu esile kutsuda pingelangus, teisel pingeline periood, ilmastik või midagi muud, see nimekiri on pikk.

Ehk pole asi aga mitte selles faktoris endas, vaid selles, kuidas aju reageerib teatud stiimulitele. Kui on mingi režiimimuutus, kas või pingelise ja vaba päeva vaheldumine või mõne projekti lõppemine, siis saab aju infot, et sellega ei pea enam tegelema ning teatud läved ajus on ületatud ja tekibki migreenihoog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles