Miks on Eestis sõidukijuhtimisel lubatud peaaegu olematu joove? (6)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis on mootorsõiduki juhile lubatud 0,2 promilline joove.
Eestis on mootorsõiduki juhile lubatud 0,2 promilline joove. Foto: Piotr Łatacha / PantherMedia / Piotr Łatacha

Kuigi kerge joove algab 0,5 promillist alkoholist veres, langetas Eesti riik sõidukijuhile lubatud joovet 0,2 promillini. Seda põhjendatakse suurema liiklusturvalisusega.

Küberneetik Aivar Usk laitis Postimehe arvamusloos maha Eesti range liiklusseaduse, mis ei lase ka vähimalgi määral joobes või jääknähtudega juhil rooli istuda. Miks on Eestis selline seadus kehtestatud?

Wismari haigla peaarsti Valdur Jänese sõnul kuni 0,5-promillist joovet kliiniliselt ei tunnistata. «Tõenäoliselt ei muuda 0,3-promilline joove inimese käitumist. Sellist joovet ei tuvastata tasakaalu- ega koordinatsioonitestis. Miks on selline joove seaduslikult sõidukijuhtimisel keelatud? See on rohkem poliitiline küsimus,» sõnas Jänes.

Eestis on mootorsõiduki juhtimisel lubatud kuni 0,2 promilli alkoholi veres. «Näiteks Saksamaal ja Leedus on algajal ning kutselisel juhil on lubatud 0 promilli alkoholi. Lisaks Eestile on autojuhi veres kuni 0,2 promilli alkoholi lubatud veel näiteks Norras, Rootsis, Poolas, Soomes,» rääkis maanteeameti liiklusohutuse osakonna ekspert Villu Vane.

Eestis kehtis lubatud piirmäär 0,5 promilli kuni 2001. aastani, kuid seejärel otsustati üle minna 0,2-promillisele piirmäärale, rääkis riigikogu majanduskomisjoni nõunik Marin Daniel. «Piirmäära kehtestamisel võeti tol ajal eeskuju Euroopas arutatud võimalikust liikmesriikide ülesest piirmäärast 0,2 promilli, samuti võeti aluseks põhjanaabrite pikaajalised kogemused.»

Kõige olulisem aspekt lubatud piirmäära puhul on Danieli sõnul joobes juhtimise mõju liiklusohutusele. «Uuringud näitavad üheselt, et ka väikesel joobel on negatiivne mõju juhi reageerimiskiirusele ning liiklustajule, mis otseselt mõjutab liiklusohutust. Seega lähtub kehtiv liiklusseadus põhimõttest, et alkohol ning sõiduki juhtimine ei sobi kokku,» sõnas ametnik.

Nii nagu maailmas, leiab ka Euroopas erinevat lähenemist üldise alkoholipoliitika kui ka alkoholijoobes juhtimise osas. «Eestiga sarnaselt on sisulist nulltolerantsi joobes juhtimise osas rakendatud kolmandikus ELi riikides, muuhulgas hea liiklusohutuse tasemega põhjanaabrid Rootsi ja Norra,» rääkis Daniel.

Purjusoleku mõju tunnetele ja käitumisele

Osadel inimestel tekivad joobe sümptomid kiiremini ja kergemini kui teistel. On ka inimesi, kellel on tekkinud juba tolerants, nii et nad ei pruugigi enam tunda, kui purju nad juba jäänud on.

Üldjoontes võib siiski välja tuua kuidas meeleolu ja käitumine erineva raskusastmega joobe puhul muutub.

0,2-0,3 promilli - võid tunda end kergelt lõdvestununa, sisemised piirangud on veidi vähenenud. Kergelt on võimendunud meeleolu, mis oli enne joomisega alustamist.

0,4-0,6 promilli - tunned soojust ja lõdvestust. Sinu käitumine võib olla liialdatud – räägid julgemalt, kiiremini ja valjema häälega kui muidu. Emotsioonid on võimendatud - hea tuju muutub veel paremaks ja negatiivsed emotsioonid veel negatiivsemaks. Võid tunda kerget eufooriat. Mõtlemisvõime ja mälu võivad olla kergelt häiritud, muutes sind ettevaatamatuks.

0,7-0,9 promilli - häiruma hakkavad  tasakaal, motoorsed võimed, kõne selgus, reaktsiooniaeg, nägemine ja kuulmine. Otsustus- ja arutlusvõime ning enesekontroll on häiritud, arvad, et saad paremini hakkama kui tegelikult ning sul on raske otsustada, et sa ei jätka joomist. Võid tunda eufooriat.

1-1,2 promilli - tunned end eufoorilisena, kuid sinu motoorsed võimed, koordinatsioon, reaktsiooniaeg ja tasakaal on tugevalt häiritud. Samuti arutlusvõime ning mälu. Tõenäoliselt sa ei mäleta, mitu jooki oled juba joonud. Sinu emotsioonid on võimendunud. Osad inimesed muutuvad väga valjuhäälseks ja agressiivseks.

1,3-1,5 promilli - puudub tasakaal ning nägemine on hägune, raskusi on rääkimise ja kõndimisega. Mõtlemine, taju ja otsustusvõime on tugevalt häiritud. Eufooria hakkab üle minema ning asendub ebameeldivate tunnetega nagu ärevus, rahutus, viha ja masendus.

1,6-1,9 promilli - tunned tugevaid negatiivseid emotsioone ja võid tänu sellele muutuda agressiivseks – võid kogemata vigastada ennast või teisi. Selles staadiumis võivad tekkida «mäluaugud» – aju ei salvesta enam toimunut. Motoorsed võimed on tugevalt kahjustunud.

Üle 2 promilli - näed välja segaduses, oimetu ja võimetu asjadest aru saama. Sul on vaja abi, et tõusta püsti või kõndida. Kui sa oled end vigastanud, siis tõenäoliselt ei adu seda, sest sa ei tunne valu. Võid tunda iiveldust või oksendada (mõnedel inimestel võivad need sümptomid varem tekkida). Kuna okserefleks võib olla häiritud, on oht, et lämbud oma okse sisse. Mäluaugud on sagedased, seetõttu sa tõenäoliselt ei mäleta järgmisel hommikul midagi.

üle 2,5 promilli - kõik psüühilised, füüsilised ja tajufunktsioonid on tugevalt häiritud. Emotsionaalselt oled tundetu. Suurenenud on risk oma okse sisse lämbuda või end tugevalt vigastada kukkudes või muudesse õnnetustesse sattudes.

üle 3 promilli - oled poolteadvusetus olekus. Sul puudub arusaamine sellest, kus sa oled. Võid äkitselt teadvuse kaotada ja sind on raske äratada.

üle 3,5 promilli - selle alkoholitaseme mõju on sama mis anesteesial, mida kasutatakse operatsioonide puhul. Võimalik, et langed koomasse. Hingamine võib katkeda.

üle 4 promilli - südame töö ja hingamine on häiritud. Oled tõenäoliselt koomas või juba surnud.

Allikas: alkoinfo.ee

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles