President Ilvesel jäi kuulmata HIV-positiivsete palve

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Täna Tallinnas alanud rahvusvahelise HIV-teemalise konverentsi avasõnad lausunud president Toomas Hendrik Ilvesel jäi kuulmata talle suunatud palve HIV-positiivsete inimeste ühenduselt.

Konverentsil esimese kõnelejana sõna saanud Ilves tervitas Tallinnasse kogunenud eksperte kui auväärset seltskonda, kellest sõltub Euroopa homne tervis. Samuti avaldas ta lugupidamist kõigile neile, «kes skepsisest ja naeruvääristamisest ja rahanappusest hoolimata tegelevad nii olemasolevate riskirühmade ja viirusekandjatega, eriti aga nendega, kes probleemi tõsidust veel ei oska ega taha teadvustada».

Kuulanud ära järgmise kõneleja, Euroopa Komisjoni esindaja Wolfgang Philippi põgusa tervituskõne, lahkus president saatjatega saalist.

Pärast riigipea lahkumist lavale astunud Eesti HIV-positiivsete võrgustiku eestvedajal Igor Sobolevil oli aga kavas presidendile edastada isiklik pöördumine.

«Kahjuks lahkus härra president saalist, kuid mul on talle sõnum,» alustas Sobolev pöördumisega.

HIV-positiivsete nimel palus ta presidendil pöörata HIVia seotud probleemidele ja parimate lahenduste leidmisele rohkem tähelepanu. Samuti palus Sobolev, et president võtaks isiklikult enda kanda juhtrolli säästmaks sadade või isegi tuhandete Eesti inimeste elusid. Seda siis läbi õiguslike, rahaliste, administratiivsete ja poliitiliste vahendite suunamise HIV vastu võitlemisse.

Presidendi kantselei selgituse järgi pidi riigipea konverentsilt kiiresti lahkuma, kuna ees ootasid muud kohustused nagu nõupidamine välispoliitika alal ja Jordaania suursaadikuga kohtumine. Samuti polnud korraldajad kantseleile ega presidendile teatanud, et seesugune pöördumine on kavas.

Lisaks presidendile viibis konverentsil põgusalt ka sotsiaalminister Hanno Pevkur, kes võttis enda kanda avasessiooni juhtimise. Presidendi ja valitsuse esindaja kohalolek pälvis konverentsi alguses kõnelnud ekspertide tunnustuse ja seda toodi välja kui positiivset näidet poliitilisest tähelepanust.

Hanno Pevkur lahkus konverentsilt eelseisva välisreisi tõttu kella 11 ajal.

Konverents kestab Tallinnas reedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles