Kas kuumahood ennustavad ette diabeeti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peter Werner / PantherMedia / Peter Werner

Kuumahood on menopausi tuntuim sümptom, mida on seostatud mitmete terviseprobleemidega, sealhulgas südamehaigustega. Värskes uuringus leiti, et kuumahood, eriti koos öise higistamisega, võivad olla seotud II tüüpi diabeeti haigestumusriski suurenemisega.

Analüüsiti üle 150 000 postmenopausis naise andmeid, kes osalesid aastatel 1993–2014 suures Women's Health Initiative uuringus, kirjutab Med24. Uuringusse värbamise hetkel hinnati naistel vasomotoorsete ehk veresoonte laienemist ja ahenemist korraldavate sümptomite esinemist (kerged, mõõdukad, rasked), iseloomu (kuumahood, öine higistamine) ning ajastust (varased ehk pre- ja perimenopausaalsed, hilised ehk postmenopausis tekkinud). Keskmine jälgimisperiood oli 13 aastat. 

Vasomotoorseid sümptomeid esines kolmandikul uuritavatest. Vasomotoorsete sümptomite esinemine oli seotud 18 protsendi võrra suurema diabeediriskiga. See oli veelgi suurem, kui kuumahood olid raskemad ja kestsid kauem. Kuumahoogudega seonduv riski suurenemine püsis ka pärast andmete kohandamist ülekaalulisuse ja rassi suhtes. 

Diabeedi risk oli kõige väljendunum naistel, kellel esines öine higistamine koos kuumahoogudega; ainult kuumahoogudega seonduv diabeedirisk oli väiksem kui ainult öise higistamisega seonduv risk. 

Loe lugu täismahus Med24 portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles