Riided, mähkmed, vannitarbed – mida beebil tegelikult vaja läheb?

Heilika Leinus
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed vajavad kõige rohkem vanemate tähelepanu ja hoolt.
Lapsed vajavad kõige rohkem vanemate tähelepanu ja hoolt. Foto: Panther Media/Scanpix

Peale käru, voodi ja turvatooli läheb beebil vaja ka riideid, vannitarbeid ja muudki, kuid nendegi muretsemisel on oluline teada, et päris kõike pisikesel ilmakodanikule kohe soetama ei pea.

Beebile riiete ostmisel on kõige olulisem mõelda, et laps kasvab neist kiiresti välja. «Iga lapsevanem tahaks, et tema laps näeks välja armas ja moodne, kuid kui laps saab kleidikest kanda vaid korra, siis saab ta ehk ka ilma hakkama,» rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.

Enne lapse sündi soovib ta beebile osta kaks kuni kolm bodi või hõlmiksärki, kaks paari sipupükse ning mõni kombinesoon. Vaja läheb ka kahte puuvillast mütsi ning mõnda soojemat jakki ja kampsunit. Üle ega ümber ei saa ka sokkide ja papude ostmisest. Kohe läheb vaja kahte-kolme paari õhemaid ja ühte paari paksemaid sokke. Riiete ostmisel tuleks mõelda, millal laps sünnib – talvebeebil peaks olemas olema ka üks soojem müts ja ka üleriided peaksid tal olema paksemad. «Lapse kõige suurem kehaosa on pea, mistõttu on mütsikese kandmine alguses väga oluline, et kehasoojust hoida,» rõhutas Arusaar.

Endale võiks ema muretseda paar head imetamisrinnahoidjat. «Neid on küll keeruline ette osta, aga sellele võiks mõelda esimesel võimalusel, sest paljude emade sõnul on need täiesti asendamatud,» rääkis Arusaar. Rinnahoidja sisse saab panna ka rinnapadjad, mis aitavad kaitsta rinnahoidjat ja ülejäänud riideid.

Vannimõnud on olulised

Arusaare sõnul on väga oluline last vannitada. «Tavaliselt meeldib lastele väga vannis käia, kuid kui esimene vanniskäik jätab lapsele ebameeldiva mälestuse, on vannitamist pärast raske harjutada,» rääkis ta.  Seetõttu tuleks esimene vanniskäik ette võtta siis, kui laps on heas tujus ja vee soojust kindlasti vannitermomeetriga kontrollida. Võimalusel tuleks last vannitada kahekesi.

Ema selga aitab säästa beebivann, mis muutub täiesti asendamatuks siis, kui kodus on olemas vaid dušinurk. Veebipoe 4kids.ee nõustaja Kristy Kaljumäe sõnul on viimasel ajal üha rohkem ostjaid leidnud «tummy tubi» nime all tuntud beebivannid, mis aitavad ka beebil gaasivalusid vähendada.

Peale selle peaks pisikesel ilmakodanikul olema ka oma vannirätik. Ühest rätikust Arusaare sõnul täiesti piisab ja sobib ka täiesti tavaline pehmekoeline saunalina. «Kõrvade ja kapuutsiga beebirätik on küll hästi tore, aga seda ei lähe tingimata vaja, sest lastel endil on alguses ükskõik, kas nad näevad vannist tulles nunnud välja või mitte. Neile on oluline hoopis see, et neil oleks olemas armastavad vanemad,» selgitas ta. Pesemistarbeid kohe vaja ei lähe, sest esialgu piisab vannitamisel vaid veega pesemisest. Šampooni on tarvis kuuendast elukuust.

Küünekääre  läheb kohe vaja

«Paljud lapsed sünnivad pikkade ja uhkete küüntega, mis vajavad üsna ruttu maniküüri,» rääkis Arusaar. Peale selle kasvavad ka laste küüned üsna ruttu. Seetõttu soovitab ämmaemand lapsele osta kas küünekäärid või –tangid.

Mägede kaupa mähkmeid Arusaar seevastu enne beebi sündi koju varuda ei soovita, sest võib juhtuda, et ostetud mähkmed beebile ei sobi. «Erinevad tootjad kasutavad erinevaid materjale ja lapsed reageerivad neile erinevalt,» selgitas ta. Seetõttu võiks alguses valmis osta mõne paki mähkmeid ja kui nende kasutamine sobib, võib samasuguseid mähkmeid juurde varuda.

Palju abi võib olla ka niisutatud salvrätikutest, mida on väga mugav kasutada kodust väljas olles. Võimalusel peaks aga beebi peput puhta vee all pesema. Samuti läheb kodust väljas olles vaja mähkimiseks mõeldud ühekordseid aluslinasid.

Kodus peaksid alguses olema tavalised vatitikud või haavapadjad, et hooldada beebi naba. Kui nabahaav paraneb ilusti ja seal voolusi ega leemendust ei ole, siis piisab igapäevasel puhastamisel puhtast veest ja vatitikkudest või haavapatjadest. Vastsündinu silmi ja nägu tuleks esimestel nädalatel puhastada vatipadjakestega, kuid vannis käimise ajal peaks last harjutama ka näopesuga. Kuna kõigil lastel esineb toidu tagasiheidet, siis võiks olemas olla ka üks paras ports suulappe.  

Üht-teist tuleb tuua apteegist

Arusaare sõnul tuleks beebile esimese elunädala lõpust hakata andma D-vitamiini, et ennetada luude kasvamisel ja arenemisel tekkida võivaid tüsistusi. Peale selle peaks kindlasti olemas olema üks niisutav kreem, mille võiks samuti apteegis müüdavate toodete seast välja valida. Kreem peaks olema lõhnavaba, sest intensiivne aroom ei pruugi lapsele meelt mööda olla. Kuna tänapäeval on kerge tekkima ka mähkmedermatiit, siis on vaja ka ühte tsinki sisaldavat kreemi, mida tuleks kasutada siis, kui lapse nahk punetab ja vajab hooldamist.

Vastsele emale on Arusaare sõnul ääretult oluline rinnanibusid hooldav salv. Olemas on ka universaalseid salve, mis sobivad nii emale kui ka lapsele. Tähelepanu peaks pöörama sellelegi, et tampoone võib kasutada alles pärast sünnitusjärgset kontrolli, kuid neli kuni kuus nädalat pärast sünnitust on kõigil naistel sünnitusjärgne verejooks, mistõttu peaksid kodus olemas olema hügieenisidemed.

«Kuna lastel on kombel täiesti ootamatult haigestuda ja tavaliselt see juhtub reedeti ja õhtul, kui mitte kedagi kätte ei saa, siis võiks soetada beebidele sobivad palavikuküünlad,» soovitas Arusaar. «Kuna meie inimestel käib sageli külas ka nohu, siis võiks kodus olemas olla ka soolalahus, mis aitab nina turset vähendada ja nina lahti hoida,» lisas ta. Ravimite puhul kehtib reegel, et ühest täiesti piisab, sest ravimid aeguvad kiiresti. 

Katsikunimekiri tuleb appi

Laps ja mänguasjad käivad küll kokku, kuid ka neid ostes tuleks ratsionaalselt mõelda. «Enamikul lastel on olemas vanemad, tädid ja sõbrad ja kõik tahavad midagi kinkida, mistõttu ei tasu ise kohe mänguasju kokku ostma hakata,» soovitab Arusaar. «See tasub lähemate sugulaste-tuttavatega läbi rääkida. Võib-olla soovivad vahva voodikarusselli või kõrina osta näiteks vanavanemad.» Mänguasjadele kulutamata jäänud raha eest saab aga näiteks midagi toredat lastega koos ette võtta.

Kaljumäe soovitab lapsele teha katsikunimekirja, nii nagu pruutpaar teeb tavaliselt pulmanimekirja. Sinna võiks kirja panna ka kõik need armsad ja kasulikud, kuid mitte hädavajalikud asjad, mis lapsel olemas olla võiksid. Selliste asjade hulka kuuluvad mänguasjad, kuid ka näiteks kärusse pandav mõnusalt soe lambanahk või sulgedega täidetud puuvillane soojakott, mille sees laps viienda kuni kuuenda eluaastani mõnusalt õues magada saab. Sellised soojakotid on Kaljumäe sõnul Eestisse müügile tulnud ja lapsevanemate seas popiks muutunud just viimastel aastatel. «Emana võin öelda, et see on üks hea ja mõnus asi, aga kindlasti peaks pöörama tähelepanu materjalile, sest kunstkiust ja fliisist sisuga kotis hakkab laps higistama,» rääkis Kaljumäe.

Väga popp asi on Kaljumäe sõnul ka beebimonitor, kuid enne selle ostmist tuleks hästi läbi mõelda, kus ja kuidas seda kasutama hakatakse, et ei juhtuks näiteks nii, et õues magavale lapsele ostetakse monitor, mis sobib vaid toas kasutamiseks. Arusaar soovitab aga kaaluda ka nutitelefoni rakenduste kasutamist, mis aitavad beebil silma peal hoida täiesti tasuta. 

Rinnapiimapumpa enne lapse sündi valmis osta ei tasu. «See on suur väljaminek ja võib juhtuda, et ostetud rinnapiimapump kas ei sobi või ei lähe seda üldse vaja,» selgitas Kaljumäe. Kui perel peaks pumpa vaja minema, siis saab selle tema sõnul alati ka hiljem osta. Arusaar ei soovita koju valmis osta ka muid abivahendeid toitmiseks, sest väikelapse söök on eelkõige rinnapiim. Kui lapse rinnaga toitmisel on probleeme, siis tuleks tema sõnul kõigepealt pöörduda imetamisnõustaja juurde, kelle abiga saab tavaliselt kõik probleemid lahendada.

Ülevaade – mida osta ja mis poodi jätta

Need asjad võiks osta enne lapse sündi:

  • kaks kuni kolm bodi või hõlmiksärki
  • kaks puuvillast mütsikest
  • mõni soojem jakk ja kampsun
  • kaks kuni kolm paari puuvillaseid sokke
  • üks paar paksemaid sokke
  • mõni kombinesoon
  • talvebeebile üks paksem müts
  • imetamisrinnahoidja
  • vannirätik
  • beebivann
  • küünekäärid
  • üks pakk mähkmeid
  • niisked salvrätikud
  • ühekordsed aluslinad
  • vatitikud
  • haavpadjakesed
  • paras port suulappe
  • D-vitamiin
  • lõhnavaba niisutav kreem
  • hügieenisidemed
  • palavikuküünlad
  • soolalahus

Need asjad võib soetada hiljem:

  • tsinki sisaldav kreem
  • šampoon
  • mänguasjad
  • soojakott
  • beebimonitor (võib asendada nututelefoni äpiga)
  • muud armsad riided ja asjad, mida soovid tingimata lapsele osta

Neid asju ei pruugi üldse vaja minna:

  • rinnapiimapump
  • need ravimid, mis ei ole koduapteegis hädavajalikud
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles