Uuring: need kaks meelemürki põhjustavad maailmas enim tervisekahjusid

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wei Ming Tan / PantherMedia / Wei Ming Tan

Kõigist meelemürke ja sõltuvust tekitavaid aineid tarbivatest inimestest leiab enim huku just alkoholitarbimise ning suitsetamise tagajärjel.

Tubakas on vastutav üleilmselt 110 surma eest 100 000 elaniku kohta, alkohol seevastu 33 surma eest 100 000 elaniku kohta, selgub London University Collage uuringust. Kuigi ei saa öelda, et üks meelemürk on parem või ohutum kui teine, sureb näiteks kokaiinitarbimisest põhjustatud haiguste tagajärjel võrdluseks vaid 6,9 elanikku 100 000 inimese kohta.

Uuringust selgus, et üleilmselt tarbib vähemalt iga viies inimene korra kuus suure koguse alkoholi, 15 protsenti elanikest aga suitsetab igapäevaselt. Kanepit on pruukinud viimase aasta jooksul 3,8 protsenti elanikkonnast, amfetamiini puhul on see arv 0,37, kokaiini ning opioidide puhul 0,35 protsenti. Samas võib olla alkoholi ja tubaka tarbimise sagedus ning neist põhjustatud surmade arv seotud ka sellega, et need on võrreldes narkootikumitega inimestele kergemini kättesaadavad.

Uuringu kohaselt leidub alkoholisõltlasi maailmas 843,2 inimest 100 000 elaniku kohta. Kanepi puhul on sama vahekord 259,3 inimest 100 000 elaniku kohta, opioidide puhul 220,4, amfetamiini puhul 86 ja kokaiini puhul vaid 52,5. Tubaka tõttu jääb igal aastal elamata 170,9 miljonit ning alkoholi tõttu 85 miljonit tervelt elatud aastat. Narkootikumite tarbimine seevastu kustutab igal aastal 27,8 miljonit tervet eluaastat, mis pole kindlasti väike number, ent see näitaja on mõnevõrra parem kui alkoholi ja tubaka puhul.

Veel tegid britid kindlaks, et maailmas ohustab kanepi-, opioidi- ja kokaiinisõltuvus enim heal elujärjel Põhja-Ameerika elanikke. Enim narkootikumitarvitamisest tingitud surmi esineb Ida-Euroopas ning tubakast tingitud tervisekahjud viivad hauda enim Okeaania elanikke.

Teadlased leiavad, et järjepidev info kogumine ja analüüsimine annaks veelgi mahukamat infot maailma elanike meelemürkide tarbimise kohta. Praegu tugineti maailma terviseorganisatsiooni (WHO), ÜRO uimastite ja kuritegevuse büroo ning tervisenäitajate analüüsi ja hindamise instituudi andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles