Päevitajate suur hirm - Mallorca akne

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigset päevitamist ei peeta tervislikuks.
Liigset päevitamist ei peeta tervislikuks. Foto: Panther Media / Scanpix / Andriy Popov

Peamiselt suviti esinevat Acne aestivalist ehk Mallorca aknet iseloomustatakse kui löövet, mis mõjutab peamiselt kere ja ülajäsemeid ning võib tekkida paar päeva pärast intensiivselt päikese käes olemist.

Seisund esineb sagedamini 20- kuni 40-aastastel naistel. Sellest annavad märku komedoonid, mis võivad olla punased ja põletikulised, kirjutab dermatologyforyou. Seda seisundit esineb suvel sageli.

Mallorca akne seostatakse UV-kiirguse käes olemisega, aga täpset põhjust pole teadlastel veel õnnestunud teada saada. Veel on seisundit seostatud teatud tüüpi päikesekaitsevahendite kasutamisega, kirjutab Metro. Seega kui märkad, et pärast päikesekreemiga päevitamist tekivad nahale aknet meenutavad punnid, lõpeta konkreetse kreemi kasutamine ja vali mõni teine toode, kus on vähem emulgaatoreid.

Dermatologyforyou soovitab Mallorca akne puhul eelistada päikesekreeme, mis oleksid õlivabad ning neid tuleks kanda nahale enne ja pärast päikese käes olemist.

Kui seisund on juba tekkinud, soovitatakse pöörduda nahaarsti poole. Ravitakse seda tavaliselt samade ravimitega nagu Acne vulgarist, näiteks antibiootikumide või koorivate kreemide-geelidega. Naha olukord võib ka iseenesest paraneda, kui inimene väldib edaspidi päikest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles