Uuring: mehe depressioon võib rasestumise võimalust kahandada

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljatuse taga võivad olla nii naise kui ka mehe vaimse tervise probleemid.
Viljatuse taga võivad olla nii naise kui ka mehe vaimse tervise probleemid. Foto: Ron Sumners / PantherMedia / Ron Sumners

Psühholoogiline stress ja depressioon võivad vähendada meeste viljakust ning sperma kvaliteeti, selgus uuringust. 

Varasemad teadustööd pakuvad välja, et psühholoogiline stress võib mõjutada naiste viljakust, hiljuti ajakirjas Fertility ja Sterility avaldatud uuringust selgus, et seos vaimse tervise ja viljatuse vahel esineb ka meestel, kirjutab Washington Post

Uuringus osales 1650 naist ja 1608 meest, kellest enamus olid mõnda viljatusravi läbivad paarid. Neile anti munasarju stimuleerivat ravimit või tehti kunstlikku viljastamist, ükski osalejatest ei vajanud aga in vitro ehk «katseklaasi» viljastamist. Küsimustike põhjal selgus, et kuus protsenti naistest ja kaks protsenti meestest kannatasid tugeva depressiooni all.

Kuigi suure depressiooniga meeste osakaal uuringus oli väike, 34 meest, leiti nende viljakuses võrreldes teistega erinevusi. Tugeva depressiooniga meestel õnnestus elussünd 60 protsenti väiksema tõenäosusega kui neil, kel tugevat depressiooni polnud. Täpsemalt õnnestus elussünd vaid kolmel paaril, kus meespoolel oli tugev depressioon. Teiste paaride puhul õnnestus elussünd neljandikul juhtudest.

Teadlaste sõnul võib meeste depressioon rasedust mitmel moel mõjutada ning tekitada seksuaalseid häireid libiido langusest, erektsioonihäireid ning hilinenud või pärsitud ejakulatsiooni, vähendada seksuaalvahekordade arvu ning isegi mõjutada sperma kvaliteeti. Kuigi uuring ei anna otsest seost, kuidas depressioon viljakust mõjutab, pakub see teadlaste sõnul võimalust paremaks viljatuse raviks.

Varasemas Columbia ülikooli uuringus vaadeldi 193 meest vanuses 38–49 ning uuriti sperma ja seemnerakkude kvaliteedi ning stressi seoseid. Meestele anti testid, milles nad hindasid stressi tööl ja kodus. Leiti, et meestel, kes olid eelneval aastal stressirikkaid elamusi kogenud, oli väiksem sperma liikuvus ning vähem normaalseid seemnerakke. Need, kellel oli palju tööalast stressi, oli madalam testosteroonitase, mis võib samuti viljakust mõjutada.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles