4 toitainet, mis hoiavad kõrvad töökorras

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi.
Brokoli, lillkapsas ja muud ristõielised köögiviljad mõjuvad ajule ja vereringele hästi. Foto: Ekaterina Fedotova/PantherMedia / Ekaterina Fedotova

Vitamiinid ja mineraalained mängivad olulist rolli meie organismi funktsioonide täitmisel. Näiteks teavad kõik, et kaltsium hoiab luud tugevana, ent mis kaitseb meid kõrvakuulmise halvenemise eest?

Health24 teeb ülevaate, milliste mineraalainete piisavale tasemele tasub tähelepanu pöörata selleks, et hoida kõrvakuulmine korras, ning millistest toitudest neid saab.

Kaalium. See reguleerib keha kudedes ja veres leiduvate vedelike taset ning on kõrvade seisukohalt tähtis, sest mõnel määral leidub vedelikke ka sisekõrvas. Sisekõrvas justkui töödeldakse väliskeskkonnast kuuldavad helid impulssideks, mida meie aju tõlgendabki teatud helina. Kaaliumi saad hästi omastada banaanist, avokaadost, kartulist, spinatist, melonist, piimast, apelsinist, aprikoosist, tomatist ja jogurtist.

Foolhape. Foolhappel on täita kriitiline roll, et tagada keha võimekus uusi rakke toota. Sealjuures on uuringutega selgeks tehtud, et foolhape või seda sisaldavad toidulisandid aitavad ennetada vananemisega kaasnevat kuulmislangust. Organism kasutab foolhapet muuhulgas hea vereringe tagamiseks, mis on vajalik selleks, et sisekõrvgi suudaks täiel võimsusel töötada. Foolhapet leidub lihas, sparglis, brokolis ja spinatis.

Tsink. See vastutab nii immuunsüsteemi, rakkude kasvu kui ka haavade tervendamise eest. Sellest võib järeldada, et tsink peletab näiteks põletikke tekitavaid baktereid kõrvadest eemale. Tsingirikkad toidud on liha, mandlid, maapähklid, oad, herned, läätsed, austrid, tume šokolaad, kaer, kinoa, rosinad, kuivatatud jõhvikad ja kookoshelbed.

Magneesium. Michigani Ülikooli kuulmiskeskuses tehtud uuringus leiti, et magneesiumiga ravitud inimesed olid paremini kaitstud müraga seotud kuulmiskahjustuste eest. Teadlased usuvad, et magneesiumil on võime võidelda müra kuulmisel vabanevate radikaalidega ning toimida sisekõrva kaitsjana. Kui organismis magneesiumi napib, võivad sisekõrvas hapnikuvaeguse tõttu veresooned nõrgeneda ja teha kõrva vastuvõtlikumaks haigustele. Magneesiumist pakatavad paljud puu- ja köögiviljad, nende seas banaan, artišokk, kartul, spinat, tomat, brokoli.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles