Tervisenõu: mis juhtub, kui mees tarvitab kogemata beebipille? (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillid.
Beebipillid. Foto: panthermedia.net / Brigitte Meckle

Kombineeritud hormonaalne kontratseptsioon ehk rahvakeeli beebipillid on levinud rasestumisvastane vahend. Pillid sisaldavad naissuguhormoone, ent kas neil võib mõju olla ka mehele, juhuks kui ta peaks kogemata pilli mõne muu ravimiga segi ajama ja sisse sööma?

Dr Marie Abel
Dr Marie Abel Foto: Erakogu

Vastab naistearst ja Eesti seksuaaltervise liidu president dr Marie Abel:

Mehega ei juhtu midagi, aga kui naine neid ei võta, siis võib tema ikkagi rasestuda. 

Mida sisaldavad beebipillid?

Laias laastus võib jagada beebipillid kaheks: ühed sisaldavad kahte tüüpi hormoone – östrogeeni ja progestageeni ehk kollaskehahormooni (kombineeritud pillid), teised ainult progestageeni (minipillid).

Viimaste peamiseks toimemehhanismiks on mõju emakakaelas olevale limale, mis muutub spermatosoididele raskesti läbitavaks. Lisaks õheneb emaka limaskest niivõrd, et rasedus ei saa tekkida ja enamuses menstruaaltsüklites ei toimu munaraku küpsemist ning vabanemist munasarjast.

Mõlemal beebipilli tüübil on oma plussid ja miinused. Ohutumaks peetakse ainult progestageeni sisaldavaid pille, mida kutsutakse minipillideks. Ent kuna need põhjustavad ebaregulaarseid veritsusi, siis eelistatakse pigem kombineeritud pille või muid vahendeid. Veritsused pole ohtlikud, küll aga tüütud ja ebamugavad.


Loe ka teisi tervisenõu rubriigi lugusid: 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles