Tõtta appi! Doonoritelkide tuur saab homme avapaugu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu veretalituse doonoritelk.
Pärnu veretalituse doonoritelk. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Ka sel suvel tuuritavad doonoritelgid egiidi all «Ka doonor on riigikaitsja!» mööda Eestit, peatudes Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Telgituur kestab 20 päeva.

«Suvised telgid on muutunud Eesti verekeskuste töö loomulikuks osaks. Kui telkide projekti algusaastatel oli kõige olulisemaks, et telgid aitaksid tagada suvist doonorivere vajadust, siis nüüd on kujunenud väga oluliseks lisaväärtuseks doonorluse populariseerimise tahk, sest telgid on kõigile avatud ning nähtavad,» rääkis PERHi verekeskuse arendusjuht ning doonoritelkide projekti ellukutsuja Ülo Lomp.

Ülo Lomp.
Ülo Lomp. Foto: Dmitri Kotjuh / Jarva Teataja/

Ta kirjeldas, et sageli tullakse niisama telke uudistama ja infot saama ning pärast seda lõpeb külaskäik eduka vereloovutusega. Kuna tullakse koos perega, nakatuvad doonorlusepisikuga ka lapsed. «Meie tegevus on lihtne ja mõistetav ning see omakorda on tekitanud doonorluse ümber väga positiivse fooni,» lisas Lomp.

Doonoritelkide tuuri avalöök on Pärnus, kus 22. ja 23. mail ootavad Pärnu Haigla veretalituse inimesed lahkeid pärnakaid kollastesse doonoritelkidesse kevadistele heategudele. Edasi jõuavad telgid 5. ja 6. juunil Tallinna, mil PERHi verekeskus paneb telgid püsti Vabaduse väljakule. Pärast seda minnakse Rakverre, Keilasse, Paidesse, Viljandisse, Raplasse, Haapsallu ja Tartusse ning telgisuvi lõppeb 12. ja 13. septembril taas Pärnus.

Foto: PERHi verekeskus

Lombi sõnul teevad telkide juures koostööd kõik institutsioonid, kes otseselt või kaudselt tunnevad muret ja vastutust inimeste elu ja tervise pärast. Doonoritelkide projekt saab teoks tänu koostööle päästeameti, kaitseväe, sotsiaalministeeriumi, kaitseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, maa- ja linnavalitsuste, maanteeameti, kaitseväe värbamiskeskuse, kaitseväe ühendatud õppeasutuste, kaitseliidu, Eesti punase risti, AS Tallink Grupi ja paljude teistega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles