Toidulisandite ja vitamiinidega haigusriski vähendada ei õnnestu

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidulisandite mõju haiguste leevendamisel ei leitud.
Toidulisandite mõju haiguste leevendamisel ei leitud. Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Toronto Ülikooli teadlased uurisid viimase viie aasta jooksul ilmunud teadusartikleid toidulisandite mõjust ning täheldasid, et neile omistatud kasu puudub enamikel juhtudel.  

Selgus, et toidulisandid ei tee kasu ega kahju, eriti nende tervisehädade puhul, millele neil arvatakse olevat mõju, näiteks südame ja veresoonkonna haigustele, infarktile, insuldile või ka enneaegsele suremusele, vahendab ERR teadusportaal Novaator

Toronto Ülikooli teadlased tegid ülevaateanalüüsi 2012.-2017. aastal ilmunud teadusartiklites, milles vaadati multivitamiinide, D-vitamiini, kaltsiumi ja C-vitamiini mõju organismile levinumates toidulisandites.

Enamasti võtavad inimesed toidulisandeid, et kompenseerida vitamiinide ja mineraalainete puudujääki toidus. Samas just toiduga peaksime saama vitamiine ja mineraale, mida meie keha ise ei suuda sünteesida.

Väikest positiivset mõju südamehaiguste vältimisele täheldasid teadlased siiski B9 vitamiinil ehk foolhappel.

Loe edasi portaalist Novaator

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles