Isud piinavad: millistest mineraalainetest keha puudust tunneb

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiustusi ei tohi liigselt süüa.
Maiustusi ei tohi liigselt süüa. Foto: Panther Media /Scanpix

Isud võivad anda märku, et inimene ei saa oma igapäevasest toidust kõikke vajalikku. 

Newsmax toob välja levinumad isud ja nende võimalikud tähendused. 

Kommid 

Kui inimene tahaks väga kommi süüa, võib see anda märku madalast veresuhkrust. Maiustusi süües tõuseb küll veresuhkur kiirelt, aga seejärel kukub sama järsult, tekitades nn Ameerika mägede efekti. Kommide asemel tasub süüa puuvilju, sest neis sisalduv suhkur imendub aeglasemalt ja nii vähenevad veresuhkru taseme kõikumised. 

Pidevalt tekkiv magusaisu võib tulla ka mõnest terviseseisundist, näiteks polütsüstiliste munasarjade sündroomist või II tüüpi diabeedist. 

Šokolaad

Kui su magusaisu rahuldab vaid šokolaad, võid olla stressis ja šokolaad võib olla «ravim». Lähtudes ajakirjas Journal of Preteome Research avaldatud uuringust, tõstab igapäevane harjumus süüa 35 kuni 70 grammi tumedat šokolaadi, inimeste «heatunde» hormoonide, serotoniini ja dopamiini taset ning vähendas inimeste stressihormoonide taset, kui nad oli väga stressis. 

Šokolaadiisu võib anda märku ka magneesiumipuudusest. Toidud on sageli kasvatatud mullas, kus on selle mineraali puudus. Väidetavalt esineb paljudel inimestel magneesiumipuudust. 

Punane liha

Kui sa ei jõua ära oodata, millal saaksid punast liha süüa, võib sul olla rauapuudus. See on üsnagi levinud menopausis naiste ja taimetoitlaste seas, kui viimased ei toitu tasakaalustatult. Samas saab rauda ka mujalt kui lihast, näiteks rauaga rikastatud hommikusöögihelvestest, pähklitest, seemnetest, hernestest ja kuivatatud puuviljadest. Proovides neid alternatiive, tasub teada, et keha omastab rauda paremini, kui tarbid ka C-vitamiini. 

Lisaks võib lihahimu näidata, et su igapäevases toidus napib valku. 

Kartulikrõpsud 

Kui tunned vastupandmatut vajadust friikartulite, kartulikrõpsude või teiste soolaste toitude järele, võib sul olla mineraalainete defitsiit, ütleb ajakirjas Physiology and Behavior avaldatud uuring. Teadustööst selgus, et naistel, kes teatasid kõige suuremast isust soolaste toitude järele, oli organismis kõige vähem kaltsiumi, magneesiumi ja tsinki. 

Juust 

Kui sa ei suuda lõpetada pitsast mõtlemist, siis esmalt võiks arvata, et sul on kaltsiumipuudus. Samas võib näiteks suur juustuisu tähendada, et sa ei tarbi piisavalt tervislikke rasvu. Näiteks oomega-3-rasvhappeid, mida leidub kalas või monoküllastumata rasvu, mida on oliiviõlis, pähklites ja avokaados. 

Yale'i teadlased hoiatavad, et isud võivad anda märku sellest, et oled toidust sõltuvused. Eriti kui tahad süüa just väga soola- või suhkrurohkeid toite. Kas isu leevendamiseks piisab aga vaid klaasist veest? Võib-olla, ütlevad eksperdid, kuna janu aetakse tihti segamini söögiisuga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles