Tasub teada: kuidas autoavariis kannatanut õigesti aidata

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avarii Järvamaal.
Avarii Järvamaal. Foto: Kaspar Pokk

Enne juhilubade kättesaamist tuleb läbida esmaabikoolitus, mis peaks ette valmistama kõige hullemaks ehk kannatanutega liiklusavariiks. Tihti kipub olema aga nii, et teooria ja praktika on erinevad ning reaalses olukorras on koolipingis õpitu unustatud.

Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonna juhataja Kuido Nõmm jagab paar konkreetset näpunäidet neile, kes on sattunud avariisse või soovivad avariisse sattunuid aidata.

1. Peata verejooks esmaste vahenditega!

Kuido Nõmme sõnul on esmatähtis, et otsese verejooksu korral peatatakse see, kuid sedagi peab tegema läbimõeldult.

«Kui on väljast näha, et on mingi suur verejooks, siis peab selle kinni vajutama. Võta kasvõi sall, müts või midagi muud. Kui on suur haav, siis suru sellele. Kõige efektiivsem on suured verejooksud mehhaaniliselt jõuga kinni suruda,» andis ta nõu.

2. Ära anna juua!

Asi, mida ei tohiks ühelegi avariis osalenule enne meedikute saabumist anda, on vedelikud ning kõik muu, mida saab suu kaudu manustada.

Loe lugu täismahus Geeniusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles