Müüt või tõde: kas roheline tee ikka aitab pekist priiks saada?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mykola Lunov / PantherMedia / Mykola Lunov

Rohelist teed seostatakse mitmete positiivsete tervisemõjudega, sealhulgas võimega soodustada kaalulangetamist. Siiski ei tasu hakata kannude kaupa teed jooma, kuna efekti peetakse pigem väikseks.

Rohelist teed on Aasias juba sajandeid kasutatud tervisehädade leevendamiseks alates peavaludest kuni haavade paranemiseni, kirjutab MedicalNewsToday. Mujal maailmas on roheline tee suurema populaarsuse saavutanud viimastel aastakümnetel, mil seda on muuhulgas peetud abimeheks kaalu langetamisel.

Roheline tee võib tõepoolest ainevahetust kiirendada ning seeläbi kaalukaotust soodustada, ent seda siiski väga vähesel määral. Tee sisaldab kofeiini ning antioksüdanti nimega katahhiin, millel on uuringutes leitud ainevahetust kiirendav toime. Katehhiin aitab lõhustada liigset rasva ning mõlemad suurendavad keha poolt kasutatavat energiahulka.

2010. aastal leiti uuringus, et rohelise tee kapslitel, mis sisaldavad katehhiini ja/või kofeiini, on positiivne, kuid väike efekt kehakaalu langetamisele. 2012. aastal tehti uuringus kindlaks, et rohelise tee kliiniline kasutamine stimuleerib ülekaalulistel ja rasvunutel samamoodi kaalukaotust. Ka sel korral oli tegu siiski väga väikese mõjuga.

Seega teooria väidab, et roheline tee küll soodustab kaalulangust, ent enamasti on uuringutes kasutatud katehhiini ja kofeiini suuremas kontsentratsioonis kui seda tassitäiest teest saaksime. Ka sellisel juhul ei saa tee olla kindlasti ainuke asi, millele kaalulanguse korral lootma jääda, kuna see avaldab ikkagi suhteliselt vähe mõju.

Rohelise tee mõju kaalulangusele pole nii efektiivne kui teistel kaalulangetusmeetoditel (treening, liikumine, tasakaalustatud toitumine). Regulaarne treening ning köögiviljade osakaalu poolest rikkalik dieet on palju mõjusamad vahendid. Kui lisada siia veel roheline tee, võid eesmärgini jõudmist mõnevõrra kiirendada.

Päevas peaks piisama 2-3 tassitäie tee joomisest, et kaalulangust toetada. Täpne kogus sõltub siiski inimese enda eelistustest, ainevahetusest ning sellest, kas ta saab ka mujalt allikatest kofeiini. Rohelist teed peetakse ohutuks, kui seda tarbida mõõdukalt. Kui juua ohtralt teed ja kohvi ning süüa kofeiini sisaldavaid toite, tekib risk vererõhu tõusuks ning südameprobleemideks.

Toitainete poolest kõige väärtuslikumad on sellised teed, mida on minimaalselt töödeldud. See tähendab, et pakiteele võiks eelistada looduslikke, kuivatatud rohelisi ürte. Roheline tee sisaldab veel palju kasulikku, näiteks B-grupi vitamiine, folaate, magneesiumit, flavonoide ja muid antioksüdante. Seda on seostatud kolesterooli vähendamisega, südametöö parandamisega, Alzheimeri tõve riski vähendamisega, II tüübi diabeedi kontrolli all hoidmisega. On ka arvatud, et teel on vähi eest kaitsvad omadused, ent sellele pole leitud teaduslikku tõendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles