Soome uuring: igasugune liigne valk toidus koormab südant

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkel loomset valku suurendas südameinfarkti riski keskmiselt kaks korda rohkem kui taimse valgu liig.
Rohkel loomset valku suurendas südameinfarkti riski keskmiselt kaks korda rohkem kui taimse valgu liig. Foto: Serhii Kucher / PantherMedia / Serhii Kucher

Uurijad jälgisid 20 aasta jooksul 2400 soome mehe toitumist ning leidsid, et mida rohkem sõid mehed valku, seda suurem risk oli neil haigestuda südameinfarkti. 

Hiljuti ajakirjas Circulation avaldatud uuringus selgus, et palju valku toidus, nii loomses kui ka taimses, on seotud suurema südame- ja veresoononnahaiguste riskiga, vahendab Quartz.    

Uurimisprojekt algas 1984. aastal, kui teadlased võtsid uurimise alla 2441 keskealist ja vanemat meest ning jälgisid 22 aasta jooksul igapäevaselt nende valgutarbimist. Iga osaleja andis teada, kui palju piimatooteid, loomset, taimset valku ning valke üleüldiselt ta sõi.

Osalejad jagati gruppidesse selle järgi, kui suures koguses valke nad tarbisid. Seejärel võrreldi nende südamehaiguste riski, kes sõid kõige rohkem valku nende omaga, kes sõid kõige vähem. Kõrgema proteiinisisaldusega toit seostus suurema infarktiriskiga.

Vahe südameinfarkti riskis kõige vähem ja kõige rohkem valku tarbinud meestel

  • Piimatoodete valgud – 49 protsenti kõrgem risk
  • Loomne valk – 43 protsenti kõrgem risk
  • Erinevad valgud kokku – 33 protsenti kõrgem risk
  • Taimne valk – 17 protsenti kõrgem risk

Üldiselt saab öelda, et seostati suuremat valgutarbimist kõrgema riskiga haigestuda infarkti. Kõigist osalejatest sai uuringuperioodi jooksul südameinfarkti 334 inimest. Kalast ja munast tuleva valgu tarbimine riski ei suurendanud.  

Siiski jäi Ida-Soome ülikooli uurijate sõnul nende töös palju küsimusi vastuseta. Näiteks ei olnud selge, miks ja kuidas erinevad aminohapped, mis sisalduvad loomses valgus viivad tihti südametöö halvenemiseni. Samuti ei mõistetud, miks fermenteeritud piimatooted, näiteks juust, on südamele kahjulikum kui fermenteerimata, nagu piim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles