Aiatööd ja nahahooldus – lahutamatud kaaslased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Aiatööd on täies hoos ning tõelised aiahoolikud veedavad iga vaba hetke näpud mullas. Kuidas imeilusa aia kõrval ise selle varju mitte jääda, räägib Iluteegi iluekspert Riin Liplik.

Kuiv ja lõhenenud nahk, villidega või mõhnalised käed ning mullased küünealused on sagedased aiapidamisega kaasnevad ilumured. Kui siia lisada veel päikesest ja tuulest pargitud nahk, kuivad juuksed ning pigmendilaigud, võib mõni aiapidaja õhtul peegli ees avastada, et ilus tulemus aias on saabunud hoopis enda kauni välimuse arvelt.

Korralik niisutus jojobaõlist

Kõigepealt peaks iga aiandushuviline investeerima korralikesse kinnastesse, ütleb Riin. Kuigi see tundub iseenesestmõistetavana, kipume me teatud tööde puhul kindaid kõrvale heitma ning kõrvale unustamagi. Korralikke ja mugavaid kindaid kandes saab ära hoida mitmed hilisemad probleemid, aga kinnaste abil saab ka oma iluhoolitsuste mõju hoopis suurendada. Selleks soovitab Riin juba enne kinnaste kättetõmbamist käsi kreemitada, et kreem saaks aias töötamise ajal pikalt mõjuda ning nahka niisutada. Palju on kiidetud Decubal Repair kreemi, Dr.Hauschka kätekreemi, Dr.Hauschka uuendavat kätekreemi ja Dr.Grandel Beauty Xpress õrna kätehooldusvahtu, mis sisaldavad kõik jojobaõli. See imendub kiiresti ja on hea niisutaja, sest sisaldab ohtralt E-vitamiini, mis muudab naha pehmeks ja elastseks ning aitab parandada pisivigastusi. Samuti kiidab Riin Babe kätekreemi, mis sisaldab rikkalikku küllastamata rasvhapete omega 3, 6 ja 9 kooslust, mis pehmendab, niisutab ja rahustab lõhenenud ja ärritunud nahka. Kreem on mõeldud kasutamiseks sageli käsi pesevate ja kaitsekindaid kandvate elukutsete puhul.

Nutikalt valitud seep

Teise kätehoolduse nipina soovitab Riin üle vaadata oma kätepesuseep. Mullaste ja määrdunud käte pesemiseks tahaks pigem kasutada korralikku ja tugevatoimelist seepi ning isegi harja, mida Riin kindlasti teha ei soovita. Selle asemel, et peale aiatöid oma nahka veelgi kahjustada, soovitab Riin valida seep, mis on nahale õrn, aga sisaldab nutikaid lisaaineid. Näiteks võiks seep sisaldada salveid, bregamotiõli, rosmariini, nõgest või teepuuõli, mis suudavad efektiivselt nii mustust eemaldada kui ka samaaegselt nahka koorida ja niisutada. Head seebid on näiteks dr. Bronnersi teepuuõliga seep, mille koostises on oliivi-, jojoba-, kanepiseemne- ja kookoseõli ning mis annab pesemisel paksu vahu. Hästi sobivad ka dr. Bronnersi suhkruseebid, milles on rohkelt nahka niisutavaid õlisid, aga ka Magrada kadakaseep Rhassoul saviga, millel on kooriv ja puhastav toime, sest savi imab endasse mustuse, rasu ja toksiinid, toites samal ajal koos kadakatee ekstrakti ja looduslike õlidega nahka, vähendab punetust ja parandab naha tekstuuri, mida nahk peale aiatööde tegemist vajabki.

Korralik küüneõli

Aiatöid tehes hapraks muutunud küüsi aitab turgutada spetsiaalsete õlide kasutamine, mis toetavad küünestruktuuri ja muudavad need jälle tugevaks ja elastseks. Selleks sobivad Dr. Hauschka neemipuu küüneõli või küüne ja küünenaha pliiats, aga ka Micro Cell küüneõli, mis sisaldab ka küünte heaoluks vajalikke vitamiine. „Õli võiks küünenahale kanda igal õhtul enne magamaminekut,“ juhendab Riin.

Tõhus päikesekaitse

Kindlasti tuleb aias toimetades ette selliseid töid, mis kindaid ei vajagi. Ka sellisel juhul soovitab Riin siiski oma käte eest hoolitseda, aga kätekreemi asemel soovitab ta kätele kanda hoopis päevituskreemi. „Oma nägu oleme me harjunud õue minnes kreemitama, aga tihti unustame, et samaväärselt näoga saavad päikest ka käed. Tegelikult on käte nahk näonahast õhem ega sisalda ka rasunäärmeid, mistõttu kipuvad päike ja tuul käsi isegi rohkem kuivatama,“ selgitab ta. „Korraliku, vähemalt 30SPF sisaldusega päevituskreemi kasutamine kõikidel päikesele avatud kehapindadel on aiapidajale sama oluline kui kinnaste ja heade tööriistade kasutamine. Õues toimetades tuleb meeles pidada, et päikese aktiivsus on kevadsuvel suurem kui talvekuudel. Seetõttu on kerge saada nahakahjustusi nagu päikesepõletus või pigmendilaigud.“

Kuna nahka pleegitavaid tooteid ei tohi intensiivse päikesega kasutada, tuleb võimalusel pigmendilaikude teket ennetada päikesekaitsetoodetega. Näiteks on tõhus abiline Babe päikesekaitsekreem näole SPF50+, mis kaitseb nahka ka pigmendilaikude tekke eest olles samal ajal ka sügavniisutava ja nahka rahustava toimega. Sarnase toimega on ka Avene Sun päikesekaitseemulsioon SPF50+, mille koostises on lisaks E-vitamiini kompleks, mis kaitseb nahka vabade radikaalide eest ning on vananemisvastase toimega. Põhjamaiselt heledale nahale sobib hästi ka BioNike Defence Sun SPF30 matistav päikesekaitsepiim, kuna sellel on vabade radikaalide eest kaitsev ning tervet nahka taastav toime.

Aiatöödel on eriti mugav pista taskusse ka BioNike päikesekaitsepulk, millega vajadusel strateegilistes piirkondades päikesekaitset uuendada.

Päevitusjärgne nahahooldus

Kui päike on juba nahale liiga teinud, tasub haarata päevitusjärgsete toodete järele. Need aitavad kuumavat nahka jahutada ning niisutada. Naha paranemist aitavad soodustada ka C-vitamiini sisaldavad tooted, näiteks Monoderma vitamiin C 10% ampullid näole. Need on eriti head ennetavalt, aga ka põletuse taandumise järgselt kauni naha taastamiseks, kuna C-vitamiin aitab kaasa hüperpigmenteerunud ja kiirgusest tingitud kahjustuste paranemisele. Dr.Grandel SOS ampullid pakuvad kiiret leevendust ärritunud ja punetavale nahale. Lisaks piisavale vedelike manustamisele võiks nägu päeva jooksul korduvalt niisutada ka Avene termaalveega. Mugavas spreipudelis vesi vähendab naha tundlikkust, leevendab punetust ja taastab naha tasakaalu ning seda võib pihustada ka meigi peale. Naha tasakaalu toetavad ning punetust vähendavad ka Vichy ja La Roche-Posay termaalvee spreid.

Vitamiinikuur juustele

Aiatööde käigus ei tohi kindlasti ära unustada juuste eest hoolitsemist, tuletab Riin meelde. Juukseid kattev laiaääreline peakate on hea, sest kaitseb otseste päikesekiirte eest lisaks ka nägu ja dekolteed. Kuumema ilmaga on mõistlik kanda kindlasti peakatet, mis laseb õhku läbi ega lase peal üle kuumeneda ning samas kaitseb juukseid UV-kiirte eest. Küünte ja juuste, aga ka naha vastupidavust aitavad tõsta seespidiselt kasutatavad iluvitamiinid. Neist populaarseimad on Beauty+ ja Futura Silica tabletid, mis pälvisid 2017. aasta Iluteegi parimate tiitli ning mõjuvad tugevdavalt nii küüntele, juustele kui nahale.

Copy
Tagasi üles