Trenn viis teismelise ohtlikus seisundis haiglasse

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismeline üritas jõusaalis järgi jõuda isale ja vennale, kes olid aastaid treeninud.
Teismeline üritas jõusaalis järgi jõuda isale ja vennale, kes olid aastaid treeninud. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Liiga intensiivselt või kiiresti treenimine võib kehale hävitavalt mõjuda. USA teismeline sai seda omal nahal tunda, kui sattus peale nädalast treeningut haiglaravile. 

17- aastane Jared Shamburger Texase osariigist USAst soetas endale jõusaali liikmekaardi ja alustas kohe 90-minutilise jõutrenniga. Tema isa ja vend olid raskusi tõstnud aastaid, kui tema treeninguga pihta hakkas, vahendab Science Alert. Nädal peale intensiivset treeningut diagnoositi poisil rabdomüolüüs. 

Peale intensiivset treeningut on mõningane lihasvalu normaalne, eriti kui inimene pole olnud füüsiliselt aktiivne. Peale rasket tõstmist kurtis Shamburger valu ja paistetuse üle, mis ei tahtnud kuidagi mööduda. Noormehe ema otsis poja sümptomeid internetist ning leidis informatsiooni rabdomüolüüsi ehk seisundi kohta, mille puhul lihased lagunevad väga kiiresti. Shamburgeri seisundile saadi tänu emale ruttu jälile ning poiss veetis viis päeva haiglas. Arvatakse, et ta paraneb täielikult.

Seisund tekib, kui skeletilihased saavad kannatada, paistetavad üles ja hakkavad kiiresti lagunema, lekitades vereringesse erinevaid molekule. Vabanevate ainete hulgas on valk müoglobiin, mis asub tavaliselt lihaskoes, sidudes seal rauda ja hapnikku. Sattudes vereringesse ummistab aine neerud ning seetõttu võib ravimata rabdomüolüüs viia neerupuudulikkuseni. Lisaks sellele, lekivad lihastest erinevad rauad ja ensüümid, mis võivad häirida südamerütmi ja tekitada kehas erinevaid probleeme, näiteks viia kaltsiumitaseme ohtlikult madalale.

Seda tüüpi lihasvigastus juhtub tavaliselt, kui inimene satub õnnestusse ja saab kõvasti muljuda. See võib aga juhtuda ka väga pingelise treeningu tagajärjel või teatud ravimite võtmisel. Raviks manustatakse tavaliselt suures koguses veeni kaudu vedeliku ja antakse puhkust. Raskematel juhtudel võib olla vajadust neerude funktsiooni asendavaks aparaadiks ehk dialüüsiks.

Märgid, mis viitavad rabdomüolüüsile

  • lihasvalud
  • oksendamine
  • segadusseisund
  • ebaregulaarne südamerütm
  • tume uriin
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles