Mugavaid kokkasid ohustab suurem vähirisk

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud valmiskastmetes olevad koostisosad võivad olla tundmatud.
Paljud valmiskastmetes olevad koostisosad võivad olla tundmatud. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Inimestel, kes kasutavad toidu valmistamiseks poest ostetud kastmeid, tekib peaaegu kolm korda suurema tõenäosusega agressiivne rinnavähk, kui neil, kes toituvad tervislikult.

Teadlaste sõnul võivad vähi tekkimise taga olla põletikku põhjustavad toidud ning on koostanud nimekirja toodetest, mis haigusega seostusid. Vähiga seostusid valmiskastmed, mida kasutatakse karri- ja pastaroogades, samuti tööstuslikult pakendatud kaua säilivad pagaritooted, nagu leib ja pirukad, vahendab Telegraph

Usutakse, et selliste töödeldud toitude söömine kahjustab DNAd ning seetõttu põhjustab ka vähki. Tulemusi esitati Chicagos Ameerika kliinilise onkoloogia ühenduse aastakoosolekul. Uuring leidis, et naistel, kes sõid kõige rohkem põletikku tekitavaid toite, tekkis rinnavähk 39 protsenti tõenäolisemalt, kui neil, kes sõid kõige vähem. Samuti tekkis neil 2,72 korda tihedamini agressiivne ja raskesti ravitav rinnavähi tüüp.

Ekspertide sõnul on siiski vaja rohkem tõendeid, enne kui saaks soovitada, et naised mõnest toidugrupist täielikult loobuks. Professor Adela Castello, kes juhtis Hispaanias toimunud uuringut ütles, et tõsine risk on vaid neil, kes söövad väljatoodud toite suures koguses. Nende sõnul ei peaks töödeldud toitude vältimisest saama kinnisidee. Kord või kaks nädalas töödeldud kala, kiirtoidu või maiustuste söömine ei tee tõenäoliselt liiga. Üldised toitumissoovitused kehtivad ka vähi ennetamise kohta. 

Kuidas toituda tervislikult? 

  • Söö puuvilju, köögivilju ja täisteratooteid iga päev,
  • kala, kaunvilju ja pähkleid kolm kuni neli korda nädalas,
  • punast liha kord või kaks korda nädalas.
  • Kasuta toiduvalmistamisel oliiviõli.
  • Väldi alkoholi.
  • Töödeldud liha, rämpstoitu, kiirtoitu, pakendatud pagaritooteid, maiustusi, suhkruga jooke ja rasvaseid piimatooteid, nagu juust, võiks süüa nii vähe kui võimalik.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles