Võime tervislikku toitu eelistada sõltub aju ehitusest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leiti, et mida paksemad on inimesel mõned eesajukoore piirkonnad, seda paremini suudab ta tervislikest valikutest kinni pidada.
Leiti, et mida paksemad on inimesel mõned eesajukoore piirkonnad, seda paremini suudab ta tervislikest valikutest kinni pidada. Foto: luciano de polo / PantherMedia / luciano de polo

Selleks, et suuta järjekindlamalt valida tervislikumat toitu, on sõna otseses mõttes abi aju ehitusest, selgub värskest uurimusest. 

Liane Schmidt ja ta kolleegid Prantsusmaalt pea- ja seljaaju instituudist  kirjutavad ajakirjas Journal of Neuroscience, et eesajukoore struktuuri erinevused seonduvad inimese võimelisusega teha tervislikumaid toiduvalikuid, see kehtib nii meeste kui ka naiste puhul, vahendab ERRi teadusportaal Novaator

Inimeste enesekontrolli võime on erinev ja varemgi on tuvastatud, et see erinevus võib kajastuda ka ajuaktiivsuse mustreis. Vaadates varasemaid uuringuid selgus, et mida paksemad on inimesel mõned eesajukoore piirkonnad, seda paremini suudab ta tehtud toiduvalikuotsustest kinni pidada.

Vähema enesekontrolliga inimestele annab aga lootust see, et nii nagu närvirakkude ühendused, võib ka aju suuremamastaabiline struktuur aja jooksul muutuda, kui häid harjumusi hoolega harjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles