Teadlased leidsid: aspiriin aitab veel ühte vähitüüpi ennetada

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitel võivad olla kõrvaltoimed.
Ravimitel võivad olla kõrvaltoimed. Foto: Panther Media / Scanpix / Sascha Burkard

Suurbritannia Edinburghi teadlased leidsid värske teadustööga, et aspiriin aitab lisaks käärsoolevähile vähendada ka soolevähi riski. 

Ravimi vähivastaseid omadusi pole varasem mõistetud, kirjutab BBC. Edinburghi teadlased jõudsid nüüd aga järeldusele, et aspiriin blokib peamise tegevuse, mida seostatakse kasvaja tekkimisega. Uurijad keskendusid rakust leitavale struktuurile, mida kutsutakse tuumaks.

Selle aktiveerumine on seotud kasvaja arenguga. Lisaks on seda seostatud näiteks Alzheimeri ja Parkinsoni tõvega. Teadlased katsetasid aspiriini mõju nii laboris avastatud rakkudel kui ka käärsoolevähi põdevatelt patsientidelt eemaldatud kasvaja koetükil.

Uurijad avastasid, et aspiriin blokeerib TIF-IA molekuli, mis on tuuma toimimiseks vajalik. Teadlaste sõnul ei reageerinud küll kõik osalejad aspiriinile, kui uurijad usuvad, et teadustöö aitab leida inimesed, kel on sellest kõige suurema tõenäosusega kasu. 

Lisaks võib uuring sillutada teed loomaks uued ravimid, mis jäljendavad aspiriini mõju. Aspiriini pikaajaline tarvitamine pole soovitatav, kuna sel on kõrvamõjusid. Uuringuga tegelenud dr Lesley Stark tõdes, et teadlased on väga elevil, kuna aspiriin võib aidata kaitsta mitmete haiguste eest. 

Teadustöö avaldati ajakirjas Nucleic Acids Research.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles