Uuring: astmaatikutest lastele tuleks igal aastal gripivaktsiin teha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiviirusega lastel toimis astmahoo ravim väiksema tõenäosusega.
Gripiviirusega lastel toimis astmahoo ravim väiksema tõenäosusega. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Gripivaktsiin on ülioluline, sest on suur risk, et grippi haigestumisel ei toimi astamahoo esmaabivahend, leidis uuring.

Montreali ülikooli teadlased hoiatavad, et eelkooliealised astmaatikutest lapsed peaksid kindlasti gripisüsti saama. «18 protsendise riski asemel tekib neil grippi haigestumisel 40 protsendine risk, et ravim ei toimi,» sõnas uuringu kaasautor professor ja lastearst Fancine Ducharme vahendab portaal UPI.

Uuringus vaadeldi 1000 last, keda raviti mõõduka või tõsise astmahooga viie Kanada haigla erakorralise meditsiini osakonnas. Lisaks analüüsiti lastelt võetud proove, et näha kas neil oli gripp või muu hingamisteede viirus.

Gripiviirusega või paragripiviirusega lastel ei toiminud ravim 37 protsendil juhtudest, võrreldes 13 protsendiga lastel, kellel viirust ei olnud.

Peaaegu kahel kolmandikul lastest leiti viirusinfektsioon. Tavalisele astmahoo ravile suukaudse kortikosteroidide ja inhaleeritavate bronhodilataatoritega, ei vastanud ravile 19 protsenti. Astmaravim ei mõjunud tõenäolisemalt lastel, kel oli respiratoorne süntsüütiline viirus. Inimeste rinoviirused ehk levinuimad viirushaiguste põhjustajad, ei vähendanud astmaravimi mõju.

Gripp on ainuke hingamisteede viirus, mida saab vaktsiiniga ennetada. Ducharme´i sõnul tasub astmaatikutest lapsi kindlasti süstemaatiliselt igal aastal gripi vastu vaktsineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles