Soomlaste uuring mäluhäirete ennetamisest võetakse maailmas eeskujuks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanainimestel esineb sagedamini mäluhäireid.
Vanainimestel esineb sagedamini mäluhäireid. Foto: Masoud Rezaeipoor / PantherMedia / Masoud Rezaeipoor

Soome teadlased kinnitasid esimesena maailmas uuringutulemustega ära, et tervislik eluviis on abiks aju tervise hoidmisel. 

2015. aastal uuringut alustanud teadlasterühm FINGER, mida juhtis Soome aju-uurija Miia Kivipelto, suutis esimesena maailmas ära tõestada, et treeningud, aju stimuleeriv töö ning tervislik toitumine mõjutavad aju tervist ning suudavad ennetada mäluhäireid isegi eakatel.

Soomlaste uuringus osales 1620 üle 60-aastast inimest, kel oli suurenenud risk mäluhäirete tekkeks. Pooltele grupist anti tõhusad juhtnöörid elustiili parandamiseks, mille täitmist ka kontrolliti. Need hõlmasid endas nii toitumise kui ka treeningu juhiseid, mis ühtlasi ennetavad südame-veresoonkonna haigusi. Ülejäänud grupile anti aga standardset elustiilinõu, mille täitmist ei jälgitud.

Kahe aasta jooksul täheldati uuringus osalejatel märkimisväärseid erinevusi ajutöös. Neil, kes harrastasid jõudsalt tervislikku elustiili, paranes nii vaimne võimekus kui ka füüsiline vorm, teisel kontrollgrupil aga suurenes selle ajaga risk mälufunktsioonide halvenemiseks lausa 30 protsenti.

Kivipelto asutas üleilmse võrgustiku nimega World Wide Fingers ning soomlaste uuringu alusel tuuakse edaspidi see mudel maailmas eeskujuks mäluhäirete, sealhulgas ka dementsuse ennetamisel. Sellest võtavad osa nii Suurbritannia, USA, Hiina, Singapur ja Austraalia, võrgustik püüab kaasa haarata ka Kanada, Saksamaa, Hispaania ja India.

Võrgustiku peamine eesmärk on määratleda usaldusväärseid tõendeid ning anda eelkõige riskigruppidele soovitusi, kuidas aju ärksana hoida. Koostöös teiste riikidega muutub hõlpsamaks aga riikide vahel info jagamine ja selle sünergiliselt kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles