Väsimus ja kehv tuju: kas sind piinab düstüümia?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsimus muudab ka töötegemise keeruliseks.
Väsimus muudab ka töötegemise keeruliseks. Foto: Panther Media/Scanpix

Düstüümia on krooniline meeleolu langus, mis on üldiselt leebem kui korduv kerge depressioon. 

Haiguste klassifikatsioonis liigitatakse see püsivate meeleoluhäirete hulka, kirjutab psühhiaater Anti Liiv kliinik.ee-s. Selle häire puhul võib mööduda päevi ja nädalaid, mil inimese enesetunne on hea.

Samas enamiku ajast, sageli mitu kuud järjest, vahel isegi suurema osa elust, tunnevad düstüümikud end väsinuna ja rusutuna. «Iga tegevuse alustamine, näiteks toa koristamine, oma välimuse eest hoolitsemine, korteri remont jms, nõuab suurt pingutust,» rääkis Liiv.

Haigel puudub tegutsemistahe, ükski asi ei paku talle rõõmu ega rahuldust. «Sellised inimesed on tusameelsed, virisevad kogu elukorralduse üle, tunnevad end kõikjal halvasti,» kirjeldas ta. Liiv lisas, et hoolimata pidevale nurisemisele, tulevad nad oma igapäevaelu ja kutsetööga hästi toime. 

Düstüümia sümptomid tekivad sageli juba enne 25. eluaastat. «Pikapeale harjub inimene oma seisundiga nii ära, et peab seda normaalseks ega tunnegi vajadust pöörduda kellegi poole nõu või abi saamiseks.» Düstüümiaga võib kaasneda ka mõni muu häire, näiteks söömishäire, narkootikumide kasutamine või alkoholi liigtarvitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles