Arst selgitab, miks tuleb suviti sagedamini kõhuhädadega rinda pista

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuvalu.
Kõhuvalu. Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Suvel liiguvad inimesed rohkem ringi, reisivad ning söövad väljaspool kodu. Kõik need on tegelikult riskifaktorid kõhuhädade tekkeks. Kuidas kõhuprobleeme ennetada ja neist vabaneda?

Vastab üldkirurg dr Airi Tark:

Normaalselt käib kõht läbi kolm korda nädalas, aga mitte üle kolme korra päevas. Sooletegevuse regulaarsus on seotud paljude asjaoludega, mille üheks mõjutajaks on ka seedimise muutus seoses aastaaegadega, mis enamasti on seletatav elustiili ja toitumise muudatustega.

Suvel võib esineda rohkem kõhukinnisust, mis on seletatav vähese vedeliku tarbimisega kuumal ilmal, rohke alkoholi ja magustatud jookide tarvitamisega ning vähem olulised ei ole ka ebaregulaarsed toitumiskorrad ja võõras WC (näiteks bussis) reisides. Kõhukinnisuse puhul tuleks kindlasti suurendada kuumal päeval vedeliku joomist ning vähendada magustatud jookide, kohvi ja alkoholi tarbimist, sest need viivad rohkem vedelikku organismist välja. Pikkadel sõitudel on soovitatavad regulaarsed puhke- ja söögipausid.

Suvine kuumus meeldib ka mikroobidele, mistõttu võib suvel esineda enam probleeme kõhulahtisusega. Nii bakterid, seened kui ka viirused armastavad niisket ja sooja keskkonda, mistõttu võib suvisel ajal tekkida kergemini ebakõla «heade» ja «halbade» bakterite vahel ning sellest tingituna on rohkem kõhupuhitust, kõhuvalu ja kõhulahtisust.

Samas on suhteliselt lihtsate meetmetega vähendada võimalust kõhulahtisususe tekkeks. Enne sööki ja peale WC-s käimist on mõistlik käsi pesta seebiga; vältida toorest, teadmata värskusega salatit; vähendada vürtsikate söökide osakaalu menüüs; reisidel vältida tänavasööke ja -jooke ning pärast basseinis ja merevees ujumist tuleks end kindlasti üle pesta. Kõhulahtisuse tekkimisel ja sellest paranemisel on oluline rohkelt vedelikke tarbida, vältida raskesti seeditavaid toite ning kasutada käsimüügis olevaid probiootikume.

Pole ka uudis, et suvel tekib rohkem probleeme hemorroididega - pärasoole veenikomud võivad minna põletikuliseks. Põletiku teket ja ebamugavust soodustavad pikalt istumine (näiteks reisimisel), istumine kuumal pinnal, kõhukinnisus. Kuigi suvine sportimine mõjub organismile hästi, siis võiks hemorroididega inimesed vältida pikaaegset rattasõitu, ratsutamist ja raskuste tõstmist, mis ägestavad probleemi. Ebamugavustunde ja turse vähendamiseks sobivad jahedad istevannid ja külma aplikatsioonid ning vajadusel juba raviküünlad ja –salvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles