Terviseameti vastulause: meile saavad esitada kaebusi nii patsiendid kui arstid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terviseameti juht Merike Jürilo.
Terviseameti juht Merike Jürilo. Foto: sotsiaalministeerium

Eilses Eesti Päevalehes ilmunud Eesti perearstide seltsi juhi Le Vallikivi väide, et terviseamet ei menetle arstide tehtud kaebusi, ei vasta ameti hinnangul tõele. 

Terviseamet selgitab mistahes kaebuse puhul välja juhtumi asjaolud ning alustab vajadusel riiklikku järelevalvemenetlust, küsides vajadusel sisulist hinnangut tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjonilt, edastas ameti kommunikatsiooniosakond.

«Siinkohal tahan rõhutada, et eriti tõsiselt suhtume just sellesse informatsiooni, mis tuleb tervishoiutöötajatelt,» ütles terviseameti peadirektor Merike Jürilo. Tema sõnul tuleb enamik kaebusi arstide töö kohta ametile tõepoolest patsientidelt, kuid siin pole küsimus terviseameti tahtes. «Möönab ju Vallikivi isegi, et Eesti on väike ja üksteise peale kaebusi esitada ei soovita.»

Jürilo nõustub sellega, et Eestis ei ole senini  riigiülest süsteemi, milles registreerida tervishoius tehtud vigu  ja tüsistusi ehk n.ö. ohujuhtumeid, samuti pärsib ravivigadest teatamist hirm süülise vastutuse ees.

«Samas on teenuseosutajatel kohustus tagada ravikvaliteet ja patsiendiohutus ning enamik raviasutusi analüüsib tehtud vigu ja teeb sellest oma järeldused, samuti on riiklikul tasandil algatatud patsiendikindlustuse käivitamise arutelud. Ohujuhtumitest teavitamise eesmärk pole algatada karistusaktsioone, vaid see on oluline osa kvaliteedi teadlikust arendamisest,» ütles Jürilo.

Ka täna kehtiva regulatsiooni kohaselt peab tervishoiuteenuse osutaja teenuse kvaliteedi hindamiseks ning riskide vähendamiseks taotlema arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjonilt hinnangut vaidlust tekitanud tervishoiuteenuse osutamise juhtumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles