6 põhjust, miks sääsed just sinu verd ihaldavad

PM Tervis
Copy
Värske vere jahil juhinduvad sääsed süsihappegaasist.
Värske vere jahil juhinduvad sääsed süsihappegaasist. Foto: SCANPIX/REUTERS

On teatud inimesed, keda näivad sääsed armastavat rohkem kui teisi. Veregrupiga pole siin üldjuhul midagi pistmist, pigem meelitavad sääsed kohale teatud tegevused. 

Portaal Reader's Digest edastab kuus peamist põhjust, miks sääskedele tundub üks inimene ahvatlevam kui teine. 

Sa higistad – levinud on arvamus, et sääski meelitab kohale vere aroom, ent tegelikult teeb seda inimese väljahingatav süsihappegaas. Mida sügavamalt ja sagedamini hingad näiteks väljas joostes, seda suurem sääseparv võib sind rünnata.

Sa oled naine – verd imevad vaid emased sääsed ning neile on meelepärasem just naiste veri, mis sisaldab teatud valke, mis aitab emassääskedel paljuneda. Pärast verega maiustamist on sääsk võimeline munema 100-400 muna.

Sa jood õlut – õlut juues muutub inimese nahakeemia ning seegi aroom meelitab sääsed kohale.

Su jalad haisevad – sääskede meelispaigaks näivad olevat inimese käed, aga nad ei ütle ära ka jalgade näksimisest. Sealjuures on haisvad jalad väidetavalt eriti meelepärased moskiitodele, kes levitavad teatud piirkondades Zika viirust.

Sa istud teistest eraldi – kui sääsed tunnetavad suurt hulka süsinikdioksiidi väljahingavaid inimesi, siis ründavad nad pigem neid, kes istuvad teistest eraldi või ühe pundi äärtes. Nendeni, kes istuvad grupi keskel, sääsed nii tihti ei jõua.

Sa oled rase – rase naine hingab välja tavapärasest veidi enam süsinikdioksiidi ning tema kõhuke on soojem kui tavaliselt. Neist põhjustest piisab, et sääsed rasedat ründama läheksid.

Lugu ilmus esmakordselt 21.06.2018.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles