Kui riskantne on võtta raseduse ajal antidepressante?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal tuleb hoolega vaadata, mis ravimeid tarbitakse.
Raseduse ajal tuleb hoolega vaadata, mis ravimeid tarbitakse. Foto: SCANPIX

Uus metaanalüüs üsasisese antidepressantide ekspositsiooni ja autimispektri häirete tekkimise seostest näitab, et uuringute vahel on võrdlusgruppide valiku osas suur varieeruvus ja see toob kaasa vastukäivad järeldused haigusriski tõusu osas.

Juba 2014. aastal selgus, et rasedusaegse antidepressantide mõju autismispektri häirete (ASD) kujunemisele ei saa hinnata, kuni pole võrdlusgruppidena kasutatud ainult depressiooniga naisi, kirjutab Med24. Selleks ajaks tehtud meta-analüüsides ei võetud arvesse võrdlusguppide koostamise mõjusid. 

Nüüd otsiti andmebaasidest välja 14 uuringut, seal hulgas jälgimisuuringud, kus hinnati ASD kujunemise riski lapsel pärast ema rasedusaegset antidepressantravi. Mitmes uuringus kasutati enam kui ühte lähenemist: 13 uuringus kasutati populatsioonipõhist võrdlusgruppi, viies nii populatsioonipõhist kui psühhiaatrilist võrdlusgruppi, neljas töös kasutati populatsioonipõhist ja diskordantsete õdede-vendade võrdlusgruppi. 

Populatsioonipõhiste võrdlusgruppide kasutamise puhul leiti, et antidepressantraviga seondub märkimisväärne ASD kujunemise risk lapsel. Psühhiaatriliste võrdlusgruppide kasutamisel ei leitud aga, et antidepressantravi ASD riski kuidagi mõjutaks. Kõiki erinevaid lähenemisi kokku võttes ei leitud statistiliste analüüsidega, et antidepressantravi või SSRI-de kasutamine ASD riski oluliselt mõjutaks. 

Loe põhjalikumalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles