30 toitu, mis sisaldavad ülivähe kaloreid (1)

PM Tervis
Copy
Tallinn. 18OCT16. Kilekoti kaalumine. Õunad.
Tallinn. 18OCT16. Kilekoti kaalumine. Õunad. Foto: Erik Prozes

Tänapäeval on probleem liiga kaloririkaste toitude söömine, ent samas liigutavad inimesed end vähe, mistõttu pole neil suure hulga toiduenergiaga midagi peale hakata. Kaalutõusu vältimiseks tuleb eelistada kalorivaesemaid vahepalu, mis veresuhkrut hüppeliselt ei tõsta.

Toidu kalorsus annab märku, kui palju energiat sellest saad. Samas pole kõik kalorid võrdväärsed – näiteks 100 grammi šokolaadi sisaldab keskmiselt 500 kalorit, ent seda ei anna võrrelda sama kaloraažiga praega, mis kõhu pikalt täis hoiab.

Healthline pakub välja 30 toitu, mis paistavad silma madala kaloraažiga ning sobivad nii kaalulangetaja kui ka kaalusäilitaja menüüsse. Neid toiduaineid tasub kindlasti süüa koos teiste täitvamate toiduainetega (täisterariis ja -pasta, leib, pudrud, teraviljad, liha, muna, piimatooted), mitte toituda pelgalt kurgist-tomatist ja hoida sel viisil kaloreid kokku.

Õun – üks keskmine õun sisaldab umbes 50 kalorit ning sellest saad ka seedimist soodustavaid, kehale vajalikke kiudaineid.

Rukola – väike kausitäis rukolat sisaldab vaevu kolm kalorit, ent selles peitub näiteks K-vitamiini, folaate, kaltsiumi ja kaaliumi. Rukola on ideaalne valik salatipõhjaks.

Peet – üks keskmine peet sisaldab umbes 50 kalorit ning sellel on suurepärane omadus vererõhku alandada.

Brokoli – brokoli on üks parimate toitaineliste omadustega toiduaine. Kausitäis brokolit sisaldab umbes 30 kalorit ning täidab päevase C-vitamiini vajaduse.

Puljong – söö seda supina või joo niisama, klaasitäis puljongit ei tee su taljejoonele kuidagi liiga, sest olenevalt puljongist sisaldab see umbes kümme kalorit.

Brüsseli kapsas – ka see on üks kõige toitainerikkam köögivili ning paistab silma oma C-vitamiini sisaldusega. Väike kausitäis kapsast sisaldab umbes 40 kalorit.

Peakapsas – olgu roheline või punane, kausitäis kapsast sisaldab vaevu 20 kalorit.

Porgand – seda seostatakse nägemise parandamisega ning tõepoolest sisaldab see beetakaroteeni, mis on seotud nägemisega. Ühes keskmises porgandis on umbes 30–40 kalorit.

Lillkapsas – see on eriti populaarseks muutunud riivitud kujul valge riisi asemikuna. 100 grammi lillkapsast sisaldab 25 kalorit ning vaid viis grammi süsivesikuid.

Seller – see on üks madalaima kaloraažiga köögivilju, sisaldades 100 grammis alla 20 kalori. Vali seller näiteks dipikastmega söömiseks.

Mandariin – üks keskmine mandariin sisaldab umbes 35 kalorit ning täidab üle poole su päevasest C-vitamiini vajadusest.

Kurk – kuna see sisaldab suures osas vett, peitub väikses kausitäies hakitud kurgis alla kümne kalori.

Küüslauk – oma tugeva maitse ja lõhnaga sobib see hästi toitude maitsestamiseks ja immuunsüsteemi turgutamiseks. Ühes küüslauguküünes on vaevu viis kalorit.

Greip – sellel on kolesterooli alandav mõju ning pooles suures greibis on umbes 50 kalorit.

Jääsalat – ka see koosneb peamiselt veest, kuid sisaldab arvestataval määral A- ja K-vitamiine ning folaate. Kausitäies jääsalatis on vaevu kümme kalorit.

Lehtkapsas – väikses kausis lehtkapsas on mitmekordne K-vitamiini norm ning umbes 35 kalorit.

Seened – keskmiselt sisaldab kausitäis seeni vaid 15 kalorit.

Sibul – üks keskmine sibul sisaldab umbes 45 kalorit.

Paprikad – eri värvi paprikad pakatavad antioksüdantidest ja C-vitamiinist ning väike kausitäis hakitud paprikat sisaldab vaid umbes 50 kalorit.

Papaia – kausitäies A-vitamiini sisaldavas oranžis viljas peitub umbes 55 kalorit.

Redis – kausitäis rediseid sisaldab vähem kui 20 kalorit.

Kaalikas – üks väike kaalikas sisaldab umbes 50 kalorit ja vaid 11 grammi süsivesikuid.

Maasikad – maasikatest pole võimalik end paksuks süüa, sest suur peotäis maasikaid sisaldab vähem kui 40 kalorit.

Spinat – kausitäies vitamiinirikkas spinatis on alla kümne kalori, mistõttu on seegi ideaalne salatipõhi.

Suhkruherned – nii salatisse kui niisama söömiseks on need ideaalne valik, sest kausitäis herneid täidab C-vitamiini vajaduse ning sisaldab umbes 40 kalorit.

Tomat – üks keskmine tomat sisaldab umbes 30 kalorit.

Naeris – üks väike naeris sisaldab umbes 40 kalorit.

Arbuus – väike kausitäis mahlast magusat arbuusi sisaldab vähem kui 50 kalorit.

Suvikõrvits – kausitäis suvikõrvitsat sisaldab alla 20 kalori, mistõttu on see ideaalne valik ühepajatoitu, pastasse kui ka grillile.

Erinevad joogid – mustas kohvis, taimetees ja gaseeritud vees peitub alla viie kalori, kui sinna mitte lisada suhkrut, piima jm lisandeid.

Lugu ilmus esmakordselt 26.06.2018.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles