Kas kuum vann toetab tervist sama hästi nagu saunaskäimine?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine vannis.
Naine vannis. Foto: Panther Media/Scanpix

Viis kuuma vanni nädalas parandab eakate inimeste südame-veresoonkonna tervist, selgus värskest uuringust.

Palju on kiidetud sauna kasulikkust, mis võib vererõhku kontrolli all hoida ning aidata insulti ennetada. Sealjuures kehtib reegel, et mida rohkem saunas käia, seda suuremad on tervisekasud, kirjutab MedicalNewsToday. Kui saunaskäimise võimalust aga pole, siis kas asja ajab ära ka lõõgastav soe vann? Selle küsimuse võtsid luubi alla Jaapani teadlased eesotsas Matsuyama Ehime Ülikooli professor Katsuhiko Koharaga.

Meeskond jälgis 873 inimese tervist, kes olid vanuses 60-76 eluaastat. Neil lasti täita küsimustik oma vanniskäimise harjumuste kohta. Kuuma vannina defineeriti vannivett temperatuuriga üle 41°C ning keskmine vanniskäik võinuks kesta vähemalt 12 minutit.

Südame tervise hindamiseks mõõdeti eakatel sääre/õlavarre indeksit, mida kasutatakse ateroskleroosi määramiseks ning vereplasma B-tüüpi natriureetilist peptiidi, mida kasutatakse südamepuudulikkuse hindamiseks. Lisaks oli neil kasutada 873 osalejast 164 inimese põhjalikumad terviseandmed, kes olid viie aasta jooksul vähemalt kahel korral käinud meditsiinilisel läbivaatusel.

Uuringutulemused näitasid, et soojal vannil on positiivne ja ennetav mõju ateroskleroosi ning südamepuudulikkuse suhtes. Täpsemalt neil inimestel, kes võtsid nädalas vähemalt viis vanni, oli märkimisväärselt väiksem oht kummagi haiguse tekkeks.

«Neid tulemusi arvesse võttes on tõenäoline, et soojal vannil on südame-veresoonkonna tervist edendav mõju,» märkis Kohara. Samas Briti südamefondi juht professor Jeremy Pearson lisas, et siinkohal võib põhjus olla ka inimese üldises elustiilis, näiteks kui ta võtab tihti lõõgastavat vanni, siis on ehk ka tema stressitase väiksem ning toidulaud tervislikum. «Selleks, et arst saaks eakale kuuma vanni «välja kirjutada», on vaja rohkem teaduslikke tõendeid,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles