5 võimalust, kuidas kaitsta silmade tervist

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmi kaitsevad päikeseprillid, mida ei ole liiga kaua kantud.
Silmi kaitsevad päikeseprillid, mida ei ole liiga kaua kantud. Foto: PantherMedia/Scanpix

Nägemisprobleemide tekkimise risk kasvab inimesel vanusega, ent on nii mõndagi, mida saad selle ennetamiseks igapäevaselt ära teha.

Health24 annab viis soovitust, mida oma silmade tervise hoidmise nimel ära teha.

Käi kontrollis. Üldlevinud soovitus on lasta silmi kontrollida iga aasta-paari tagant, kuna nii mõnedki silmahaigused või muutused nägemises võivad alata ilma eriliste sümptomiteta.

Tea oma riske. On oluline, et teaksid valdavalt oma pere ja lähimate sugulaste meditsiinilist tausta, sest teatud silmahaigused on pärilikud. Näiteks kui su lähedasel pereliikmel on esinenud maakuli ehk kollatähni kärbumine, on 50-protsendiline tõenäosus, et sama häda tuleb sullegi kaela. Riski tõstab mitmekordselt ka glaukoomi esinemine perekonnas.

Söö korralikult. Nii nagu üleüldist heaolu, hoiab ka silmade tervist toidulaud, mis pole väga rasvarikas ning sisaldab palju puu- ja köögivilju ning täisteratooteid. Silmasõbralikeks toitudeks peetakse eriti tsitruselisi, taimeõlisid, pähkleid, lehtköögivilju ning külmaveekala (makrell, tursk, lõhe).

Ära suitseta. Suitsetamine tõstab märkimisväärselt silmahaiguste, näiteks hallkae ja kollatähni kärbumise riski. Suitsetamine halvendab ka kuiva silma sündroomi sümptomeid, rääkimata muidugi ulatuslikest kahjustusest kopsudele.

Kaitse silmi päikese eest. Kokkupuude ultraviolettkiirgusega suurendab samuti silmahaiguste nagu näiteks hallkae, aga ka silmavähi ohtu. Ideaalis võiks eelistada sajaprotsendilise UV-kaitsega prille ning varjata silmi ereda päikese eest ka mütsiäärega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles