Haigused, millega seostatakse D-vitamiini defitsiiti

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiin aitab terve püsida.
D-vitamiin aitab terve püsida. Foto: PantherMedia / Scanpix

Madalat D-vitamiini taset veres seostatakse suurenenud kopsuhaigustesse jäämise riskiga, selgus värskest uuringust.

Igal aastal diagnoositakse USAs umbes 200 000 interstitsiaalste kopsuhaiguste juhtu, kirjutab newsmax.com. Enamik neist on tingitud keskkonna tokisiinidest, näiteks asbestist või kivisöetolmust. Lisaks võivad neid haigusi põhjustada ka autoimmuunsed häired, viirused või ravimite kõrvalmõjud. Mõnel juhul ei ole ka haiguse põhjus teada.

USA Johns Hopkinsi ülikooli teadlased kogusid uurimistöö tarbeks kümne aasta jooksul enam kui 6000 täiskasvanu terviseandmeid. Neist selgus, et normipärasest D-vitamiini tasemest allapoole jääv näit on seotud suurema tõenäosusega, et inimesel ilmnevad varajased interstitsiaalsete kopsuhaiguste sümptomid. Teadlased tõid välja, et D-vitamiin võis olla üks tegur, mille tõttu need haigused inimesed tekivad.

Nad lisasid, et D-vitamiini põletikuvastane mõju on teada ning see aitab hoida korras immuunsüsteemi, mis kipub olema interstitsiaalste kopsuhaiguste puhul häiritud. Veel toodi välja, et teaduskirjanduse põhjal on D-vitamiinist kasu ka astma ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse puhul. 

Uuring avaldati hiljuti ajakirjas Journal of Nutrition

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles