Tätoveerimine võib nõrga immuunsüsteemiga inimese tervisele põntsu panna

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tätoveerimine.
Tätoveerimine. Foto: PABLO PORCIUNCULA/AFP

Kui immuunsussüsteem on korrast ära, võivad tätoveeringu tegemisega kaasneda ootamatud tüsistused. 

Arstid hoiatasid nõrga immuunsüsteemiga inimesi tätoveerimise eest ajakirjas BMJ Case Reports, kus avaldati naise juhtum, kel ilmnes mõned kuud peale tätoveeringu tegemist krooniline valu vasakus puusas, põlves ja reies, vahendab Science Daily

Pärast 2009. aastal tehtud neerusiirdamisoperatsiooni võttis naine immuunsüsteemi pärssivaid ravimeid. Tema parem jalg oli tätoveeritud mitu aastat vare, ilma mingite kõrvalmõjudeta ning ta otsustas teha kehakaunistuse ka vasakule jalale.

Kohe peale tätoveerimist tundis ta kerget nahaärritust, mis ei ole tegelikult ebatavaline, seletasid artikli autorid. Üheksa päeva hiljem tekkis patsiendil valu vasakus põlves ja reies ning see oli nii tugev, et ta vajas tugevaid valuvaigisteid.

Kuigi ravimitega sai sümptomeid leevendada, vaevasid valud teda ka peale kümmet kuud. Naine saadeti reumatoloogi juurde, kuid tehtud testid ei andnud ühelegi haigusele positiivset tulemust. Biopsia reielihasest näitas aga, et tal oli põletikuline müopaatia ehk krooniline lihaspõletik. See toob sageli kaasa lihasnõrkuse- ja valu.

Paljudel juhtudel ei ole haiguse põhjus teada, kuid sel korral arvavad arstid, et seisund oli tõenäoliselt seotud tätoveeringu tegemisega ning puuduliku immuunsüsteemiga. Arstide sõnul sobis tätoveerimise aeg ja koht kehal haigustunnustega ning ühtegi muud patoloogiat ei leitud. Ei ole teada, kuidas tätoveerimine naise immuunsüsteemi mõjutas, kuid on selge, et tätoveerimistint võib põhjustada erinevaid reaktsioone nahalööbest kuni süsteemsete infektsioonideni.

Naisele sai reielihaste tugevdamiseks füsioteraapiat ning aasta pärast hakkasid tema kaebused vähenema. Kolme aasta pärast sai ta valust lahti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles