Kaheksa viga kreemi kasutamisel, mis vähendavad päikesekaitset

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt vajad rohkem kreemi kui tavaliselt peale kannad.
Tõenäoliselt vajad rohkem kreemi kui tavaliselt peale kannad. Foto: Myung Jung Kim/PA Wire/PA Images

Päiksekreemi kasutamisel tuleks pöörata tähelepanu kasutatud kogusele, taaskordsele pealekandmisele ning varjatud kehaosadele. 

Insider annab kaheksa nõuannet, mis aitavad päiksekreemi kasutamise veelgi tõhusamaks teha. 

1. Kasutad liiga vähe

Nahaarstid soovitavad kasutada terve keha jaoks umbes kaks supilusikatäit päikesekreemi, mis on võimalik vabalt üle terve naha kanda.

2. Kasutad kreemi, kuid vaid ühe korra päevas

Ühest korrast terveks päevaks ei piisa, eriti kui plaanid veeta päeva õues. Dermatoloogid soovitavad kanda kreemi uuesti iga kahe tunni tagant ning tihedamini, kui tuleb ette ujumist, higistamist ja rätikuga kuivatamist. Pole olemas täielikult veekindlat päikesekreemi ning isegi kõrgeima kaitsefaktoriga kreeme tuleb päeva jooksul korduvalt peale kanda.

3. Kannad päikesekreemi peale alles väljas

Päiksekreem imendub täielikult naha sisse umbes 15 minutiga, mistõttu on parima kaitse jaoks vaja seda peale kanda juba enne päikese kätte minekut. Samuti on hea kanda kreemi enne ujumisriiete selga panekut, et katta ka alad, mis oleks muidu riiete all. Kõik riided ei paku täielikku päikesekaitset, kuid nendest on kahtlemata abi.

4. Topelt ei kärise

Lisaks päikesekreemile tuleb kasuks kanda ka hingavaid riideid, päikeseprille, peakatet. Koos varjus püsimisega annavad need meetmed kreemile vajaliku lisakaitse.

5. Kasutad aegunud tooteid

Nagu iga teine nahahooldustoode, aegub ka päikesekreem ning kasutades seda peale aegumistähtaega ei pruugi sealt saada kõiki hüvesid. Mayo kliiniku eksperdid ütlesid portaalile Insider, et päikesekreemid kestavad tavaliselt kolm aastat. Kui tootel on aga ebatavaline lõhn, konsistents või värv, tuleks see varem välja vahetada. Aktiivsed ained kreemis hakkavad ajaga lagunema ning seetõttu on raske määrata, milline päikesekaitsefaktor kreemil täpselt on.

6. Hoiad seda valesti

Kreemi hoidmine kuumas ja päikesevalguse käes paneb selle kiiremini lagunema. Kõrgete temperatuuride juures hakkab kreemi efektiivsus vähenema ja kaitse muutub vähem stabiilseks ning usaldusväärseks.

7. Unustad olulised kohad

Isegi kui kannad kreemi korralikus koguses, tuleks kanda hoolt ka selle eest, et katad kõik kohad kehas. Levinud ununevad kohad on silmalaud, kõrvad, huuled ja jalatallad.

8. Pane tähele ravimeid

Kahjuks võivad paljud levinud ravimid teha inimest päikese valguse suhtes tundlikumaks. Mõned loomulikku päiksekaitset vähendavad ravimid on akneravimid, nagu Roaccutane või käsimüügis olevad akneravimid, antidepressandid ja antihistamiinikumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles