Teadlased püüavad luua veresuhkru taset mõõtvat nutikella

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresuhkru mõõtmine.
Veresuhkru mõõtmine. Foto: PantherMedia / Scanpix

Vere glükoosisisalduse mõõtmiseks näpuotsast vere võtmine võib jääda minevikku, sest Waterloo ülikooli teadlased teadlased töötavad tehisintellekti ja radarit kombineeriva tehnoloogia kallal.

Teadustöö ühe osana teevad koostööd Google ja Saksa riistvarafirma Infineon, mis üheskoos tiimidega üle maailma arendasid välja väikese radariseadme, vahendas ERR. Waterloo ülikooli süsteem saadab radariseadme abil erineva glükoositasemega vedelikesse kõrgsagedusega raadiolained. Teadlaste loodud iseõppiv tehisintellekt teisendab tagasipeegeldunud raadiolainetes oleva informatsiooni digitaalseteks andmeteks, et neid saaks analüüsida.

Tarkvara on võimeline glükoositaseme muutusi ära tundma üle 500 raadiolaine tunnuse ja omaduse põhjal, näiteks kui kaua kulub raadiolainel tagasipeegeldamiseks aega.

Esialgsed katsed vabatahtlikega näitavad, et tulemused peavad traditsiooniliste näpuotsast võetud vereproovidega võrreldes paika 85-protsendise täpsusega. 

Loe lugu täismahus ERRist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles